Prvo svemirsko tijelo u Hrvatskoj nakon 60 godina: Pronađen meteorit "Križevci"

Foto: Perzeidi

U SELU Majurcu istočno od Križevaca pronađeno je svemirsko tijelo. Meteorit je na to područje pao tijekom noći sa 4. na 5. veljače, a križevačka astronomska udruga Perzeidi bacila se u potragu za njegovim ostacima nakon obavijesti koju su dobili od astronoma Korada Korlevića. Pronađen je crni grumen težine 292 grama. To je prvi put da je u Hrvatskoj pronađeno svemirsko tijelo nakon 1951. godine, rekli su na pressici u Križevcima Korlević i predsjednik Perzeida Ratko Matić.

"Radi se o kamenom meteoriti sa sastojcima željeza, prvotnog materijala od kojeg je izgrađena Zemlja", rekao je Korlević objasnivši da je pronađeni grumen zapravo dio nekog većeg asteroida iz Sunčevog sustava. Za pronalazak meteorita najzaslužniji su astronomi Damir Šegon i Željko Andreić koji su na temelju snimke Hrvatske meteorske mreže izračunali mjesto pada. Članovi Perzeida svake su nedjelje pretraživali područje pada, dok napokon nisu pronašli grumen.

"Posao traženja meteorita još nije gotov", naglasio je Matić koji tvrdi da je u poljima kraj Križevaca i dalje oko 2,5 kilograma usitnjenog svemirskog grumenja, te je zamolio mještane da im se jave ukoliko prilikom rada u polju pronađu nešto slično. Pronađeni meteorit koji je nazvan "Križevci" sada će biti poslan na analizu u Manchester gdje će se utvrditi njegov točan sastav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara