Psihijatar: Prije sto godina nismo stigli doživjeti Alzheimerovu bolest

Psihijatar: Prije sto godina nismo stigli doživjeti Alzheimerovu bolest
Foto: 123rf

U POSLJEDNJIH 100 godina životni vijek čovjeka udvostručio se, a s time su došle i bolesti poput Alzheimerove, koje čovjek prije sto godina „nije stigao doživjeti“, rekao je u ponedjeljak psihijatar dr. Igor Salopek na prvom karlovačkom „Alzheimer Cafeu“.

Karlovački Integrativni centar mentalnog zdravlja i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest organizirali su večeras u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada, edukativno glazbeni program.

U ime Integralnog centra mentalnog zdravlja dr. Salopek je rekao da će i dalje s vremena na vrijeme organizirati ovakve edukacije jer je važno poslati poruku da se Alzheimerova bolest uspješnije liječi što se ranije prepozna.

Bolest treće životne dobi

“To je bolest treće životne dobi, nakon 65. godine života rizik raste, smanjene aktivnosti ubrzavaju pojavu simptoma, aktivnosti vježbanja mozga rizik smanjuju“, istaknuo je, podsjetivši da su simptomi te degenerativne bolesti stanica mozga zaboravljivost, dezorijentiranost, strah, priviđenja, promjene raspoloženja, depresija, agresivnost i drugo.

Psihijatar Neven Mimica, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, rekao je da je cilj ovakvih aktivnosti, a u proteklih pet godina ovo je 50. „Alzheimer Cafe u Hrvatskoj, da se na zabavno-edukativan način skine stigma s bolesti i općenito demencije.

“Prije 15 godina malo je tko znao što je Alzheimerova bolest, sada je javna svijest podignuta, ali još nemamo adekvatnu reakciju struktura, nema nacionalne strategije, a treba znati da je zdravo starenje važna tema Europske unije i od nas se očekuje da to uredimo“, rekao je Mimica.

“To nije sramota, problem je veliki, o njemu se treba govoriti", kazao je, dodavši kako je ovo način da se o bolesti osim ciljane publike, npr. članova obitelji oboljelih, informiraju i slučajni gosti ili mladi koji su došli čuti muziku.

”Ljubav je prepoznati bolest”

Govoreći o deset znakova poremećaja spoznajnih funkcija, od kojih je najvažniji gubitak pamćenja, prof. Mimica je rekao kako ”nije ljubav ako se toleriraju promjene ponašanja, kao da se ne događaju stvari poput stavljanja pegle u frižider; ljubav je prepoznati bolest i uz lijekove usporiti bolest“.

Psihologinja Ines Galetić Žagar rekla je da je u Hrvatskoj sada oko 80.000 osoba oboljelih od ove teške i dugotrajne bolesti. Nakana je da obitelji i javnost u cjelini lakše shvate cijelu kliničku sliku osoba s demencijama, jer ako obitelj i okolina razumije što se dešava s oboljelima, reakcije će biti prihvatljivije svima, bit će manje narušeni dostojanstvo i sigurnost.

Za vrijeme trajanja Alzheimer Cafea, prvi put organiziranom u Karlovcu, organiziran je i program probira na demencije ispunjavanjem kratkog upitnika, kao preventivna akcija "Korak za pamćenje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara