Ptičja gripa širi se Afrikom: Virus H5N1 potvrđen i u Nigeru, testovi u Keniji

ISPITIVANJE domaćih pataka u Nigeru pokazalo je pozitivne nalaze na ptičju gripu H5N1, priopćila je u ponedjeljak Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Ispitivanje je provedeno u laboratoriju OIE-a u Italiji kojemu je inače sjedište u Parizu. OIE je izjavio da još čeka službenu potvrdu nigerskih vlasti.

Niger, jedna od najsiromašnijih zemalja u svijetu, ima 1.500 km zajedničke granice s Nigerijom, gdje je smrtonosni soj virusa H5N1 već potvrđen.

Službena predstavnica OIE-a rekla je da su utvrđena dva žarišta, među kojima je jedno nadomak nigerijske granice.

Europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Markos Kyprianou boravit će od srijede do subote u Nigeriji, gdje će razgovarati o suzbijanju ptičje gripe, priopćila je u ponedjeljak Komisija.

Za posjeta treba se sastati s nigerijskim predsjednikom Olusegunom Obasanjom, kao i ministrima zdravstva, poljoprivrede i informiranja.

Kyprianou će "razgovarati o pomoći EU-a nigerijskim vlastima u borbi protiv ptičje gripe", dodaje Komisija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nigerija je prva afrička zemlja u kojoj je 8. veljače utvrđen visokopatogeni virus ptičje gripe H5N1. Nakon toga je virus zabilježen u osam država u toj zemlji, a u ponedjeljak u još dvije države na sjeveru.

I u Keniji se posumnjalo na ptičju gripu kod peradi. Kenijske vlasti provode ispitivanje na 400 komada uginule peradi pronađene na neobrađenom zemljištu u Nairobiju, doznaje se u ponedjeljak od službenog izvora. Perad je tijekom vikenda bačena u stambenoj četvrti Kasarani.

"Naši su stručnjaci uzeli uzorke i provodimo ispitivanja kako bismo doznali je li perad uginula zbog virusa H5N1", kazala je zamjenica direktora kenijske veterinarske službe Catherine Wanjohi.

"Prvi rezultati se očekuju ovog tjedna", dodala je.

Perad je spaljena pošto su uzeti uzorci, potvrdili su dužnosnici.

Kenija je bila zabranila uvoz peradi iz zemalja u kojima je virus potvrđen. U toj zemlji dosad nije zabilježen nijedan slučaj zaraze životinje virusom H5N1.

H5N1 je od 2003. usmrtio više od 90 ljudi, uglavnom u Aziji. Većina žrtava bila je u dodiru s peradi, a bolest sa životinje može prijeći na čovjeka ukoliko je on u bližem dodiru sa zaraženom životinjom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara