PTIČJA GRIPA U ŠPIČKOVINI Sva perad će biti eutanazirana

PTIČJA GRIPA U ŠPIČKOVINI Sva perad će biti eutanazirana

Foto: hrvoje Jelavić/Pixsell

U MJESTU Špičkovina u blizini Zaboka upravo je potvrđen visoko patogen virus influence ptica, podtipa H5N5, priopćeno je iz Ministarstva poljopivrede.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poduzima mjere zatvaranja zaraženih gospodarstva kojima će pristup biti zabranjen.

Sutra će se eutanazirati sva preostala perad na zaraženim gospodarstvima, a riječ je o ukupno oko 50 kljunova. Radi mjera predostrožnosti i procjene štete, veterinari će obići okolna gospodarstva koja se nalaze u neposrednoj blizini zaraženih gospodarstava te popisati i uzorkovati njihovu perad (brisevi sa žive peradi).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjave medijima na ovu temu dat će Damir Agičić, pomoćnik ministra za veterinarstvo, sutra u 9 sati na mjestu rada lokalnog kriznog stožera - prilazu zaraženim gospodarstvima u mjestu Špičkovina.

"Koristimo priliku zahvaliti svim našim uzgajivačima peradi i svima onima koji perad drže za osobne potrebe na odgovornom ponašanju i pridržavanju biosigurnosnih mjera, u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštivanju Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske jer se pridržavanjem propisanih mjera u našoj zemlji bolest pojavila u izoliranim slučajevima. Kako je očigledno da je bolest i dalje prisutna među populacijom peradi, zahvaljujemo i lovcima na strpljenju i suradnji te svim službama koje sudjeluju u akcijama suzbijanja ove bolesti.", poručuju iz Ministarstva.

Podsjećaju kako je influenca ptica (ptičja gripa) vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za njegovo zaustavljanje nema drugog načina osim eutanazije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara