Pučani Plenkovića imenovali svojim pregovaračem za najviše funkcije u EU

Pučani Plenkovića imenovali svojim pregovaračem za najviše funkcije u EU
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

EUROPSKA pučka stranka imenovala je svoje pregovarače u pregovorima oko popunjavanja najvažnijih pozicija u EU koji su danas počeli u Bruxellesu.

Na tu su funkciju imenovali hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića te premijera Latvije Krisjanisa Karinsa, javio je Politico.

Konzervativni EPP je posljednji odabrao svoje pregovarače. Premijeri Nizozemske i Belgije, Mark Rutte i Charles Michel, predstavljaju liberale, dok premijeri Španjolske i Portugala, Pedro Sanchez i Antonio Costa, predstavljaju socijaldemokrate.

Iako su kao grupacija osvojili najveći broj glasova na izborima u nedjelju, ipak su manjina u odnosu na širu koaliciju u kojoj su liberali, socijaldemokrati i zeleni.

Svi čelnici pučana podržali Webera

Ranije danas su svi čelnici Europske pučke stranke (EPP) još jednom izrazili potporu kandidaturi Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije, potvrdio je Plenković u izjavi novinarima u Bruxellesu.

Čelnici 28 zemalja Europske unije okupili su se utorak u Bruxellesu, dva dana nakon europskih izbora, kako bi počeli razgovore o postupku i kriterijima za izbor novog predsjednika Europske komisije te cijelog paketa, koji uključuje i predsjednika Europskog vijeća, Europske središnje banke, visokog povjerenika za vanjsku i sigurnosnu politiku i predsjednika Europskog parlamenta.

Prije neformalne večere svi su čelnici sudjelovali na sastancima svojih političkih skupina.

"Jedinstveno je stajalište svih čelnika EPP-a da nakon ovakvih rezultata podržimo našeg kandidata Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije i to je naša pozicija s kojom danas nastupamo", rekao je Plenković nakon summita stranačkih čelnika, a prije neformalne večere čelnika svih zemalja članica.

"Mi smo danas na summitu EPP-a napravili svojevrsnu analizu rezultata izbora. Zadovoljni smo, ponovno smo najjača politička stranka na kontinentu, relativni pobjednik izbora", dodao je.

Plenković o neformalnom summitu

Plenković je rekao kako u utorak na neformalnom summitu neće biti nikakve odluke, nego da je to prigoda da se iskristaliziraju pozicije.

Očekuje se da će Europsko vijeće, najviše političko tijelo EU-a koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica, na svom sljedećem redovitom summitu 20. i 21. lipnja predložiti ime novog predsjednika Europske komisije kojeg bi sredinom srpnja trebao potvrditi novi saziv Europskog parlamenta. Bude li potrebno, dodaje Plenković, moguć je još jedan summit kako bi se iznjedrio prijedlog za novog predsjednika Komisije.

Plenković je rekao da će u raspodjeli vodećih pozicija trebati voditi računa i o zemljopisnoj ravnoteži i da bi bilo dobro da neko od tih mjesta pripadne nekoj od zemalja srednje i istočne Europe.

Na pitanje koliko ima istine u članku najnovijeg broja tjednika Nacional, koji je napisao da njemačka kancelarka želi njega na nekoj od vodećih pozicija u EU, da bi ga na mjestu premijera zamijenio Dragan Primorac te da je to bio glavni razlog njezina posjeta Zagrebu uoči europskih izbora, Plenković je uz smiješak odgovorio da je to "sigurno bio glavni razlog".

"To je sigurno bio glavni razlog, samo smo o tome razgovarali. Cijeli taj članak i što u njemu piše za mene je novost", rekao je Plenković.

Plenković nije izravno odgovorio na pitanje što bi učinio da mu ponude mjesto predsjednika Komisije.

"Uopće nismo u toj fazi. Bilo je toliko puno spekulacija, puno je kolega koji su se spominjali i kao što vidite, svi su mudri, iskusni i ne skaču na sve", rekao je.

O hrvatskom kandidatu za novog povjerenika u Europskoj komisiji rekao je da će se o tome razgovarati kada dođe vrijeme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara