Puhovski: Izmjene ZOR-a mogle bi imati "razorne posljedice" na stanje ljudskih prava

PREDSJEDNIK Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) za ljudska prava Žarko Puhovski ocijenio je danas da bi najavljene izmjene Zakona o radu (ZOR) mogle imati razorne posljedice na stanje ljudskih prava u Hrvatskoj.

Smanjenje radničkih prava na nerazvijenom hrvatskom tržištu, razorenom kriminalnom privatizacijom i visokom stopom nezaposlenosti, moglo bi ugroziti životnu egzistenciju mnogih građana, upozorio je Puhovski na okruglom stolu HHO-a o izmjenama ZOR-a.

No, u ovom bi trenutku zbog stanja u društvu i održavanje općeg štrajka moglo biti pogubno, dodao je.

Zauzeo se stoga za rješavanje nesuglasica dijalogom i dogovorom socijalnih partnera, uz žaljenje što je dogovaranjem samo Vlade i sindikata, a bez poslodavaca, doveden u pitanje sustav socijalnog dijaloga.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, ustvrdio je da su za sindikate, najšire članstvo i građane predložene izmjene neprihvatljive, te odbacio Vladine tvrdnje da rasprava o ZOR-u traje 15 mjeseci, jer su tekst izmjena sindikalci dobili sredinom prošloga mjeseca.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Boris Kunst smatra da izmjene ZOR-a neće omogućiti veće zapošljavanje, već će smanjenje prava pojeftiniti hrvatsku radnu snagu.

Vitomir Begović, predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo, kaže da je bilo puno dijaloga između socijalnih partnera, ali na svim stranama nije bilo volje za dogovor.

Ravnatelj Hrvatske udruge poslodavaca Željko Ivančević drži da bi ZOR trebao ozakoniti ono što se dogovore poslodavci i sindikati, ali se sindikati na dva poziva poslodavaca nisu odazvali, već su sve snage usmjerili na pregovore s Vladom.

Predsjednica saborskog Odbora za rad i socijalnu skrb Snježana Biga Friganović istaknula je da će izmjene ZOR-a biti usvojene u redovnoj proceduri, u dva čitanja, a bit će donijete u paketu s mjerama socijalne zaštite za radnike koje će pogoditi smanjenje nekih prava.

Biga Friganović najavila je za idući tjedan sjednicu njezina odbora na koju će biti pozvane sve zainteresirane strane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara