Puhovski: Neprimjereno je nestale osobe dijeliti po etničkom podrijetlu

PREDSJEDNIK Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarko Puhovski izjavio je danas u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba kako je neprimjereno dijeliti nestale osobe po etničkom podrijetlu.

Čini mi se potpuno neprimjerenim po etničkom podrijetlu dijeliti nestale osobe, jer pored 1131 osobe koje Hrvatska službeno traži nestalo je još oko 900 hrvatskih građana, pretežito srpske nacionalnosti i uglavnom u ljeto 1995., rekao je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je krajnje vrijeme da se ustroji jedinstveni popis nestalih osoba podrijetlom iz Hrvatske kojima se, rekao je, između ljeta 1991. i ljeta 1995. zameo svaki trag.

Skupom u Zagrebu na kojem se okupilo oko tisuću ljudi među kojima su bili najviši predstavnici državne i zagrebačke vlasti danas je i u Hrvatskoj obilježen Međunarodni dan nestalih osoba s kojeg je ponovo upozoreno da Hrvatska još uvijek traga za 1131-om osobom nestalom u Domovinskom ratu. Predsjednik Saveza udruga zatočenih i nestalih Ivan Pšenica poručio je kako je sudbine tih osoba potrebno što prije riješiti uz pomoć državnih institucija te to pitanje u potpunosti depolitizirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara