Pukanić: HDZ će Đurđi Adlešić dati novo ministarstvo regionalnog razvoja

KOMENTIRAJUĆI još uvijek neizvjestan ishod postizbornih koalicijskih preslagivanja, novinari i komentatori okupljeni večeras u HRT-ovom studiju kao gosti emisije "Otvoreno" su se složili da je HDZ izvjesniji kao pobjednik tog procesa, ali i da bi drukčiji ishod bio u skladu s hrvatskim Ustavom.

Vlasnik "Nacionala" Ivo Pukanić je bio najeksplicitniji pri procjeni da se HDZ nalazi u prednosti, navodeći kao argumente za takvu procjenu deset mandata prednosti HDZ-a u odnosu na SDP, daleko bolje Sanaderove pregovaračke sposobnosti, kao i daleko jednostavnije odlučivanje u HDZ-ovoj koaliciji koju čini manje stranaka, a čija stabilnost bi godila i međunarodnim faktorima.

Prema Pukanićevim neslužbenim informacijama HDZ bi bio široke ruke prema koaliciji HSLS-HSS, odnosno bio spreman ispuniti njene programske zahtjeve. Tako bi Đurđa Adlešić mogla doći na čelo novoformiranog ministarstva za regionalni razvoj, Josip Friščić postati novi ministar poljoprivrede, a još jedan HSS-ovac, najvjerojatnije Ante Markov, postati novi ministar turizma.

Politolog Anđelko Milardović je upozorio da, s obzirom na hrvatski Ustav, postoje najmanje još dvije opcije za razrješenje ove situacije, iako se o njima danas malo govori. Ne uspiju li ni HDZ ni SDP sastaviti vladu, predsjednik Mesić bi mogao imenovati tehničku vladu koja bi obnašala dužnost do prijevremenih izbora. Četvrta opcija je, pak, sastavljanje velike koalicije HDZ-a i SDP-a, iako ju je predsjednik Mesić izrijekom isključio u izbornoj noći.

Žarko  Puhovski je rekao kako je realno očekivati da bi se konačna odluka mogla donijeti u roku od tjedan, ali i upozorio da je prilikom pregovora Sanader pod većim psihološkim pritiskom od Milanovića. Dok čelnik SDP-a može ostati u oporbi i smatrati se uspješnim na temelju povećanja broja mandata za svoju stranku, čelniku HDZ-a bi neuspjeh pregovora značio pad s vlasti, odnosno njime može daleko više izgubiti. Stoga je za očekivati da bi produženje pregovaračkog procesa Sanadera i HDZ učinili nervoznijim, a njihov položaj slabijim.

S time se djelomično složio i sam Pukanić, koji tvrdi da jučerašnja Sanaderova pres-konferencija s pozivom SDP-u da se "okane ćorava posla" nije bila potrebna.

Damir Grubiša je, pak, rekao da vjeruje da je Sanader u prednosti, ali da status relativnog pobjednika automatski ne znači apsolutnu pobjedu. Navodio je primjere cijelog niza europskih država gdje su na čelo vlada dolazile stranke s po 30 parlamentarnih mandata manje od relativnog izbornog pobjednika.

Ivica Šola iz Osijeka je, pak, komentirajući ulogu HDSSB u ovom procesu, rekao kako ta stranka iz razumljivih razloga neće moći koalirati s HDZ-om, ali da se i inače ne bi zalijetala s koalicijama, s obzirom da je još mlada i da joj treba konsolidacija.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara