"Pukom promjenom imena ne može se pobjeći odgovornosti"

AKO je Međunarodni sud pravde u Hagu nadležan za tužbu BiH protiv Srbije, onda se mora proglasiti nadležnim i za hrvatsku tužbu protiv Srbije.

Tim argumentom Hrvatska je danas započela dokazivanje nadležnosti tog suda u tužbi protiv Srbije za genocid. Ivan Šimunović, hrvatski zastupnik u iznošenju argumenata, naglasio je kako se radilo jednom genocidu na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Takve tvrdnje potkrijepio je primjerom Banjalučkog korpusa koji je 90-ih pokrivao dio područja u Hrvatskoj i BiH te kako granica nije predstavljala nikakvu prepreku. Šimunović smatra kako bi bilo neobično, pogrešno pa čak i bizarno kad bi Sud odlučio da jedino BiH uživa zaštitu Konvencije o genocidu.

Podsjetimo, srpski su predstavnici jučer zanijekali nadležnost suda za hrvatsku tužbu i zbog odsutnosti kontinuiteta državnosti SRJ u odnosu na SFRJ, zbog koje nije postojala obaveza te države prema Konvenciji o genocidu.

Šimunović je poručio kako se pukom promjenom imena ne može pobjeći od odgovornosti. Odgovarajući na jučerašnje tvrdnje srpskog predstavnika Tibora Varadija o ispunjavanju većine hrvatskih uvjeta, ocijenio je kako ih je ispunjeno premalo i da su ispunjeni prekasno. Ono što je i ispunjeno, dogodilo se pod pritiskom ove tužbe, dodao je.

Iznošenje daljnjih argumenata hrvatski predstavnici nastavit će sutra prijepodne.

B.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara