Pukovniku HV-a 12 godina za ubojstvo umirovljenog branitelja u Mravincima

Foto: Mario Todorić / Cropix

IGOR LOZIĆ, umirovljeni pukovnik HV-a, osuđen je nepravomoćno na splitskom Županijskom sudu na 12 godina zatvora zbog ubojstva umirovljenog branitelja Ivana Franjića u Mravincima.

Nije nužna obrana, već izravna namjera

U popodnevnim satima, 10. travnja prošle godine, posvađali su se oko parkinga, Lozić je otišao kući po pištolj, Franjić je donio sjekiru. Napeta situacija potrajala je nekoliko minuta, a onda je Lozić u Franjića sprašio dva metka. Jedan ga je pogodio u trbuh, drugi u prsa. Zadnjim atomom snage, već fatalno ranjen, Franjić je zamahnuo sjekirom i pogodio Lozića u glavu. Izbio mu je četiri zuba i protezu.

Branitelj Željko Gulišija tražio je oslobađajuću presudu, no vijeće suca Damira Romca nije prihvatilo njegovu tezu da se radilo o nužnoj obrani. Bila je to izravna namjera, zaključio je sudac Romac, a Lozić je bio napadač, ne napadnuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubio pijan

Franjića je ubio pijan, izmjeren mu je 1,5 promil alkohola. Sudac Romac primijetio je da je kao vojna osoba Lozić bio vješt u rukovanju sa oružjem pa ipak je sa metra udaljenosti ciljao i pogodio Franjića u vitalne dijelove tijela, što dokazuje da ga je htio lišiti života, a ne obraniti se.

Masakr je vidjelo i četvero Franjićeve djece, izdahnuo je supruzi na rukama. To je vijeće cijenilo kao otegotnu okolnost.

Loziću je pritvor produljen, mora platiti i troškove suđenja i vještačenja u iznosu od 37 tisuća kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara