PUKOVNIKU NEMA TKO PISATI - DRUGA DRAMSKA PREMIJERA 50. SPLITSKOG LJETA

U dvorištu splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) održana je večeras druga dramska premijera jubilarnog 50. Splitskog ljeta "Pukovniku nema tko pisati" Gabriela Garcije Marqueza u adaptaciji, dramatizaciji i režiji Nenni Delmestre.

Naslovnu ulogu strpljivog pukovnika, koji 50 godina od petka do petka uzaludno iščekuje u ratu zasluženu mirovinu, utjelovio je Josip Genda, a njegovu suprugu tumači dubrovačka glumica, Splićanka rođenjem, Milka Podrug - Kokotović kojoj je to i prvi put da igra na Splitskom ljetu.

Želja je redateljice bila gledateljima pružiti lijepu, toplu priču o dvoje ljudi ujedinjenih u zajedničkoj nevolji, svakodnevnoj borbi za preživljavanje i neodustajanju od svog ponosa i dostojanstva. Paralelna stvarnost događa se u pukovnikovoj glavi uvijek kada je na rubu krize, a njegove se misli vežu uz La Pelonu, magično biće južnoameričke mitologije, koje simbolizira smrt, a koje je, kao i neke dijaloške dijelove, radi lakšeg razumijevanja Marquezova teksta, u predstavu uvela sama redateljica.

Možda najupečatljiviji dio predstave jest borba dvaju pjetlova, od kojih jedan, kojega su pukovnik i supruga nasljedili od pokojnog sina, ima gotovo glavnu ulogu i s kojim je Genda ostvario poseban odnos. Riječ je o koreografiranoj borbi u kojoj se stječe dojam da i sami pjetlovi glume i u tome uživaju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenograf Ivo Knezović u dvorištu HNK postavio je scenu koja uspješno dočarava četvrt nekog latinoameričkog grada, živih boja i vjernog ugođaja, no, najvažnije je što su glumci uspjeli na sceni dočarati južnoamerički mentalitet.

U tome im je pomogla i kostimografkinja Danica Dedijer. Glazbu potpisuje asistentica redateljice Lina Vengoechea, a koreografiju Marc Boldin, koji tumači i bezdijaloški lik La Pelonu. Uz Josipa Gendu i Milku Podrug - Kokotović u predstavi se pojavljuju Trpimir Jurkić, Mirko Kraljev, Ratko Glavina, Neno Srdelić, Elvis Bošnjak, Vicko Bilandžić, Milivoj Beader, Tajana Jovanović, Mario Ivančević, Ivan Zovko, Marijo Glavaš, Mario Paić, Mate Siriščević, Slavko Sobin, te djeca: Roko Sikavica, Luka Mitrović, Toni Petrinović i Pero Eranović.

(Hina) xdstr yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara