Pula: Dogovorena čvršća suradnja između Istre i BiH

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić danas je u Puli primio izaslanstvo Bosne i Hercegovine koje je vodio potpredsjednik Vlade Federacije i ministar kulture i sporta BiH Gavrilo Grahovac.

On je tom prigodom istaknuo vrlo dobru suradnju između Bosne i Hercegovine i Istre, poglavito zato što je Istra, kako je rekao, "uspjela i u najtežim trenucima sačuvati multietničnost kakvu ima i Bosna i Hercegovina". Tijekom razgovora dogovorena je snažnija gospodarska i kulturna suradnja između BiH i Istarske županije.

Grahovac je rekao kako vjeruje da će se ipak uskoro u interesu Hrvatske i BiH riješiti problem pločanske luke, koji opterećuje suradnju dviju država. Po njegovoj ocjeni, svi u regiji gube zato što se ne iskorištavaju njezini kapaciteti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je ustvrdio kako Sabor još nije ratificirao taj sporazum i zbog neargumentiranih tvrdnji da bi Hrvatska izgubila dio državnog suvereniteta u slučaju stranog arbitra.

Govoreći o slabom povratku izbjeglica, istaknuo je kako misli da je razlog tomu nedovoljna potpora i volja za održivim povratkom, koji se teško ostvaruje ako ljudi ne mogu pronaći posao i brinuti se za svoju egzistenciju. Napomenuo je da se - unatoč izgradnji i obnovi mnogih hrvatskih domova u srednjoj Bosni - još premalo Hrvata vraća u BiH, što je, po njegovu mišljenju, i rezultat politike HDZ-a u BiH, koji ne podupire povratak Hrvata u ona područja u kojima su u manjini.

"Ta je politika HDZ-a u BiH bila slična politici SDS-a, koja je zagovarala ostanak u državama gdje su izbjegli umjesto njihova povratka", smatra Grahovac.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara