Pula: Počelo arheološko savjetovanje

Međunarodno arheološko savjetovanje "Gospodarstvo i trgovina od prapovijesti do srednjeg vijeka", koje je danas svečano otvoreno u Puli, okupilo je pedesetak europskih stručnjaka koji će do kraja tjedna predstaviti najnovija arheološka istraživanja i podatke o gospodarskim odnosima i razvoju naselja u Istri, na Sredozemlju, crnomorskom području i području između Save i Dunava.

Govoreći o razvoju Istre kao izvanredno važnu gospodarskom i trgovačkom čvorištu, Vesna Girardi-Jurkić, direktorica Međunarodnog istraživačkog centra "Brijuni-Medulin", organizatora skupa, kazala je kako je od prapovijesti, kad je ovisilo o trgovini, pljački i ratovima, istarsko gospodarstvo sa svijetom bilo povezano morskim putovima.

"Tragove žive trgovine s mediteranskim zemljama i europskim kontinentom nalazimo u brojnim nekropolama i ostatcima naselja", kazala je Girardi-Jurkić, dodavši kako Istra nije samo uvozila jer su važne izvozne grane u antici bili brojni kamenolomi te poljoprivredni proizvodi poput vina i ulja, a istarske se amfore, po njezinim riječima, nalaze po cijeloj Europi.

Voditeljica Odjela za kulturu UNESCO-ova Ureda u Veneciji Marie Paul Rondil istaknula je kako ovo savjetovanje potvrđuje da je zalaganje Hrvatske za arheologiju izvanredno važno za europske i svjetske arheološke tokove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U nastavku savjetovanja govorilo se o pomorskoj trgovini Jadranom te gospodarskim odnosima između Afrike i gornjeg Jadrana.

Izaslanstvo UNESCO-a, pokrovitelja skupa, nazočilo je predstavljanju dvaju zadnjih svezaka časopisa "Histria antiqua" o temi "Voda kao izvor života" te "Naselja i naseljavanje od prapovijesti do srednjeg vijeka".

Sudionici savjetovanja u subotu će obići i najvažnija arheološka nalazišta u Istri od Foruma do Dragonere i Oprtlja.

(Hina) dspo dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara