Pula: Polarizacija na desnicu i ljevicu za IDF je bila prejaka

PREDSJEDNIK Istarskog demokratskog foruma (IDF) Luciano Delbianco izjavio je danas u Puli kako je na parlamentarnim izborima polarizacija na desnicu i ljevicu za IDF bila prejaka, procjenjujući da su stranke dosadašnje vladajuće koalicije mogle postići bolje izborne rezultate jedino udruživanjem (u koaliciju) i drugih stranaka uključujući i neparlamentarne.

Smatra da su pojedini stranački čelnici dosadašnje vladajuće koalicije bili isključivi, što je uzrokovalo njezin poraz na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Kao što se u 8. izbornoj jedinici koalicijskoj izbornoj listi SDP-a i IDS-a mogao priključiti IDF, čime bi vjerojatno koalicija dobila još jedan mandat, tako se moglo osvojiti još nekoliko potrebnih mandata u svakoj od deset izbornih jedinica, rekao je Delbianco na konferenciji za novinare.

Nezavisni kandidat na listi IDF-a Nenad Klapčić ustvrdio je da je "IDS upravo toj koaliciji zadao dva snažna udarca i time pridonio povratku HDZ-a na vlast".

Dodao je kako je IDS postao neuvjerljiv za velik dio biračkog tijela u Hrvatskoj, a da je "rasprodajom zemljišta odsklizao udesno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Koalicija s IDS-om najveći je Račanov promašaj jer je radi strateškog partnerstva u jednoj izbornoj jedinici SDP izgubio u svim ostalim. Time je koalicija SDP-IDS naprosto uništila izglede trećesiječanjske koalicije na ovim izborima", ustvrdio je Klapčić.

Dodao je da aktualni premijer Ivica Račan, usprkos najavi o raščišćavanju malverzacija s istarskim zemljištem, nije učinio ništa s tim u vezi.

Klapčić je ocijenio da je Račan time napravio stratešku pogrešku te da je "koalicija SDP-IDS ostvarila Pirovu pobjedu i pomogla povratku desnice na vlast".

Komentirajući izjavu predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića o mogućem raspisivanju referenduma o regionalnoj autonomiji Istarske županije, predstavnici IDF-a rekli su kako je to novi pokušaj zastrašivanja građana autonomijom, a sve kako bi, po njihovu mišljenju, IDS izborio što bolju poziciju u pregovorima s HDZ-om.

"Nismo protiv raspisivanja referenduma o regionalnoj autonomiji, no svjesni smo da se niti ovom prigodom neće ništa poduzeti po tom pitanju", zaključio je predsjednik IDF-a Luciano Delbianco.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara