PULA: PROGRAM PROSLAVE 100. OBLJETNICE ROĐENJA L. DALLAPICCOLE

Pazinski gradonačelnik Neven Rimanić i ravnateljica gradskoga Pučkog otvorenog učilišta Sonja Matijašić danas su u Puli na konferenciji za novinare predstavili program proslave 100. obljetnice rođenja jednog od poznatijih suvremenih talijanskih i europskih skladatelja Luigia Dallapiccole. L

Rođen u Pazinu 1904. a umro u Firenci 1975., Dallapiccola je učio i studirao glazbu u Trstu i Firenci, a kao skladatelj ostvario je osebujnu stilsku sintezu modernizma i tradicije. Iz vokalnog i vokalno-instrumentalnog opusa najpoznatije su mu opere "Noćni let" ("Volo di notte") i remek-djelo "Zatvorenik" ("Il Prigioniero"), a od orkestralnih djela "Tartiniana seconda".

Kako je najavljeno, u tijeku godine u istarskim će se gradovima skladatelju u čast održavati prigodni koncerti, 2. veljače na zgradi u kojoj je rođen bit će postavljena spomen-ploča, a za proljeće i jesen predviđeno je više predavanja za profesore, studente i učenike srednjih škola.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu tradicionalne međunarodne glazbene tribine koja se održava u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja predviđen je i okrugli stol o Dallapicolovu skladateljskom prinosu, a cijele godine za knjižnice će se otkupljivati knjige i publikacije o njegovu radu.

(Hina) dspo dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara