Puls: 65 posto građana vidi Hrvatsku kao nestabilnu zemlju

VEĆINA hrvatskih građana, njih 65 posto, vidi Hrvatsku kao jednu od nestabilnih zemalja, pokazalo je istraživanje što ga je za potrebe hrvatske Vlade provela agencija Puls, a danas je novinarima predstavljeno u Banskim dvorima.

Istraživanje o stavovima građana o Vladi i rezultatima njezina rada provedeno je u listopadu, telefonom na uzorku od 1000 građana metodom dvoetapnog stratificiranog slučajnog uzorka na području čitave Hrvatske.

U istraživanju 49 posto građana drži da je koalicijska vlast povećala stabilnost države, a 38 posto da je smanjila, da se stvari kreću trenutno u lošem smjeru smatra ih 61 posto dok 28 posto drži da se kreću u dobrom.

U Banskim dvorima ocjenjuju da je istraživanje pokazalo da građani nedovoljno poznaju rad Vlade i upućuju na podatke o nezaposlenosti. Naime, 58 posto građana smatra da nezaposlenost raste, iako je ona, navode u banskim dvorima već 18 mjeseci u padu.

Među onima koji odgovaraju da broj nezaposlenih pada, njih 22 posto kao osnovni razlog za to navodi otvaranje novih radnih mjesta, potom dobru turističku sezonu (15 posto) te gospodarski rast (15 posto), a tek njih 13 posto drži da broj nezaposlenih pada zbog njihova brisanja iz evidencije.

Većina građana (56 posto) drži da su rastu zaduženosti Hrvatske najviše pridonijele Vlada, odnosno država, te banke, a samo sedam posto misli da su pridonijeli građani koji su digli kredite.

Istodobno, pokazuje se da 53 posto građana otplaćuje neki kredit, no njih 39 posto ne smatra da je povećanju hrvatskog duga posredno kumovala i kupnja novih automobila na kredit.

Najpozitivnije pomake građani vide u gradnji autocesta i razvoju turizma no nisu zadovoljni rastom standarda, otklanjanju korupcije i kriminala.

Unatoč općem pesimizmu, kažu u Banskim dvorima, 59 posto građana ocjenjuje da u Hrvatskoj vlada veća opća sloboda i demokracija u odnosu na razdoblje HDZ-a.

Iako imaju zamjerki na račun koalicijske Vlade, 60 posto građana podržava ideju koalicije, umjesto jednostranačke vlasti.

Kad je riječ o susjedima, 57 posto drži da Hrvatska najlošije odnose ima sa Slovenijom, a njih 33 posto smatra da je to slučaj sa Srbijom i Crnom Gorom.

Građani u 48 posto slučajeva dali su podršku proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, a njih 31 posto odlučilo se za ekološko-ribolovnu zonu. Njih 64 posto smatra da je Hrvatska, usprkos prijetnjama o neulasku u EU, trebala proglasiti ekološko-ribolovnu zonu. Takvom stavu posebno su skloni Dalmatinci.

U spomenutom istraživanju građani su od članova Vlade najboljim ocijenili ministra vanjskih poslova Tonina Piculu, a najlošije potpredsjednika Vlade Slavka Linića. Zamjetna je slaba upoznatost s ministrima Željkom Pecekom i Ljubom Jurčićem za koje nikada nije čulo 67, odnosno 57 posto građana, te s potpredsjednikom Vlade Antom Simonićem za kojega nije čulo 58 posto građana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara