Pulski gradonačelnik o požaru u odlagalištu otpada: Najbitnije je da nema žrtava

Pulski gradonačelnik o požaru u odlagalištu otpada: Najbitnije je da nema žrtava
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

PULSKI gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako je najvažnije da u velikom požaru koji je u noći sa subote na nedjelju buknuo u pulskom odlagalištu otpada Metisu nije bilo ljudskih žrtava te da on srećom nije prouzročio veću materijalnu štetu.

Vatrogascima i svima koji su sudjelovali u gašenju zahvalio je na promptnoj akciji zahvaljujući kojoj je požar vrlo brzo stavljen pod nadzor, a u ponedjeljak je potpuno ugašen. 

"Od prvog je trenutka angažiran i Stožer civilne zaštite grada Pule, koji je spreman odgovoriti na takve izazove i koji je koordiniranom akcijom učinio sve što je bilo potrebno da se situacija čim prije normalizira", rekao je gradonačelnik Miletić, koji od mjerodavnih tijela očekuje odgovor o uzrocima požara kako se "takve stvari ubuduće ne bi ponovile".

U vezi sa spontanim okupljanjem mještana Ilirije, ulice u Šijani, zbog stanja na pulskom odlagalištu otpada Metisi i nesnosnog smrada koji se ondje širi, Miletić je izjavio za Hinu kako razumije zabrinutost ljudi koji žive u kućama u neposrednoj blizini toga privatnog odlagališta otpada.

"Razumijem zabrinutost stanovnika koji žive u neposrednoj blizini. U stalnoj smo vezi sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije te pratimo kvalitetu zraka i granične vrijednosti na mjernim postajama", poručio je Miletić. 

Izgorjelo između 400 i 500 metara glomaznog otpada

Procjenjuje se da je u tom požaru, nakon kojeg se nad Pulom nadvio gusti oblak dima, izgorjelo između 400 i 500 metara kubičnih usitnjenog glomaznog otpada koji se prikuplja po gradu i tu odlaže. Riječ je uglavnom o madracima i pokućstvu, gumama i karoserijama automobila, to jest o otpadu koji se nakon usitnjavanja odvozi te u zapaljenome nije bilo opasnog otpada.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije priopćili su kako na području grada Pule dvije mjerne postaje - Kaštijun i Fižela, služe za praćenje kvalitete zraka te da su noću na mjernoj postaji Kaštijunu izmjerene povišene vrijednosti lebdećih čestica.

"To možemo tumačiti kao izravnu posljedicu požara, a tome su pridonijele i meteorološke prilike (bez vjetra, viša vlažnost). U tijeku jutarnjih sati situacija se normalizirala i vrijednosti praćenih parametara su u uobičajenim granicama za naše područje, u koncentracijama koje ne predstavljaju značajne vrijednosti, odnosno ugrozu za ljudsko zdravlje", priopćili su iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Dodali su kako Zavod nema informaciju o tome je li upravno tijelo - Inspekcija zaštite okoliša, izdala bilo kakvo rješenje tvrtki Metis d.d. kojim joj nalaže uspostavu monitoringa zraka i ispitivanje određenih pokazatelja preko ovlaštenih laboratorija.

Inače, mjerna postaja Kaštijun je u vlasništvu Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, koji organizira provođenje mjerenja, a mjerna postaja Fižela je u vlasništvu Grada Pule i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije na njoj provodi mjerenja u sklopu praćenja kvalitete zraka državne mreže.

Parametri koji se prate na mjernoj postaji Kaštijunu su lebdeće čestice (PM10 i PM2,5), dušikovi oksidi, amonijak i sumporovodik. Na mjernoj postaji Pula Fižela prati se koncentracija ozona i dušikovih oksida.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara