Pulski Sajam knjige - Predstavio se Orhan Pamuk

U sklopu 10. jubilarnog Sajma knjige u Istri, koji se održava u Puli, danas se brojnim posjetiteljima predstavio turski književnik Orhan Pamuk, jedan od najčitanijih i najnagrađivanijih književnika s Istoka. L

Predstavljajući Pamuka, voditelj Vojo Šiljak za njega je ocijenio, pozivajući se na brojne pohvalne svjetske kritike, kako je riječ o jednom od budućih nobelovaca i jednom od 15 ljudi koji su obilježili prijelaz iz 20. u 21. stoljeće.

Orhan Pamuk autor je romana "Zovem se Crvena", "Novi život", "Bijeli zamak", "Crna knjiga", "Snijeg" i drugih od kojih su neki među najprevođenijim i najčitanijim romanima današnjice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obraćajući se gostima, Pamuk je rekao da ga zapravo smeta što kritičari sa Zapada stalno naglašavaju njegovo tursko podrijetlo primijetivši kako bi njegov književni identitet trebao biti prioritetan u predstavljanju njega i njegova stvaralaštva, a ne etnički identitet. U prilog tomu on je rekao kako i kada napiše roman od ljubavi kritičari to ocjenjuju njegovim turskim poimanjem ljubavi, umjesto njegovom vizijom jedne uopćene i životne teme kao što je ljubav.

Osvrćući se na činjenicu da je jedan od najprevođenijih književnika s Istoka na Zapadu, rekao je kako se u svojoj zemlji ponekad osjeća povrijeđenim jer ga smatraju "stranim špijunom koji pere prljavo obiteljsko rublje", upravo stoga što, po njegovim riječima, Turci ne vole kada im se stranci miješaju u život.

(Hina) xdspo yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara