Pupovac ima poruku i za Hrvate i za Srbe

Pupovac ima poruku i za Hrvate i za Srbe
Foto: SDSS

NOGOMETNA reprezentacija hrvatske manjine iz Srbije s 4:1 pobijedila je jučer u vojvođanskom mjestu Tavankut momčad srpske manjine iz Hrvatske, no vodstva dviju zajednica koja su predvodili Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac rezultat utakmice drže nevažnim te u prvi plan ističu nastavak i jačanje institucionalne suradnje dviju manjina.

"Možemo graditi mostove, popravljati komunikaciju i razvijati suradnju"

"Okupili smo se da svojim primjerom pokažemo kako možemo graditi mostove, popravljati komunikaciju i razvijati suradnju. Naša su iskustva različita, ali nam je cilj isti. Zato mislim da bi Hrvatska i Srbija trebale podržati naše napore, naše institucionalne suradnje, politički i na druge potrebne načine", izjavio je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac na konferenciji za novinare u sjedištu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

On je predvodio izaslanstvo srpske manjine u cjelodnevnom posjetu DSHV-u, Hrvatskom nacionalnom vijeću i subotičkoj lokalnoj samoupravi, koje se završilo utakmicom nogometnih reprezentacija dviju manjina.

"Drago mi je što usprkos relativno velikom i dugom zastoju u odnosima Srbije i Hrvatske možemo održati sastanak na najvišoj političkoj razini i razgovarati o našim iskustvima u zalaganju za boljitak naših nacionalnih manjina i o okvirima buduće suradnje. Usuglasili smo se da ona mora biti nastavljena i institucionalno čvršća, i sadržajima obogaćena", dodao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov na konferenciji za novinare.

Najbolji dokaz dugogodišnje vidljivosti i suradnje dviju manjina, nastavio je, jest to što na ovom susretu i utakmici svoje izaslanike imaju predsjednik Srbije i premijer Hrvatske - srpskog ministra za sport Vanju Udovičića i hrvatskog veleposlanika u Srbiji Gordana Bakotu.

Žigmanov bi pozvao Srbe da posjete Hrvatsku

U kontekstu odnosa dviju država Žigmanov je, odgovarajući na pitanje bi li pozvao srpske državljane u turistički posjet hrvatskoj obali, naveo kako bi on to preporučio.

"Pozvao bih da posjete Hrvatsku i iskuse može li pojedinačan incident, koji je dobio veliku pozornost, utjecati na sigurnosti turista. Mi naravno, osuđujemo svaku vrstu nasilja", rekao je Žigmanov govoreći o incidentu u Supetru gdje su nasilnici prošli tjedan napali sezonske radnike među kojima je bilo i Srba.

"Kada je pitanju dolazak državljana Srbije u Hrvatsku, bilo privatno, poslom ili turistički, nisu ugodne poruke i informacije koje su se mogle čuti u posljednje vrijeme. Ali pokleknuti pred njima ne bi bilo ni časno ni hrabro, a niti fer prema onim ljudima u Supetru i uopće Hrvatskoj koji su se tome usprotivili", izjavio je Pupovac.

Nakon serije incidenata, dodao je, "koji mogu biti slučajni, ali i kumulativni efekt loše atmosfere, hrvatska javnost, ali i institucije su osvijestili - ne samo da osude - već i da uvide važnost efektivnoga djelovanja da se takvi incidenti stave pod kontrolu".

Govoreći poslije sastanaka u HNV-u i DSHV-u o konkretnim oblicima suradnje dvije manjine predsjednik zajedničkog vijeća općina Srđan Jeremić je naveo da je "došlo vrijeme da se s riječi pređe na djela".

"Jedna škola s teritorija zajedničkog vijeće općina nastave na srpskom jeziku povezat će se sa školom u Bačkom Monoštoru u kojoj se nastava odvija na hrvatskom jeziku. To povezivanje mladih bit će pozitivan primjer za naše zemlje. Također, jedan će KUD hrvatske manjine nastupiti na smotri folklora koju organizira srpska manjina u Hrvatskoj u desetom mjesecu. A u kolovozu će jedan srpski KUD s područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema gostovati na danima Hrvata u Srbiji", rekao je Jeremić.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je rekla kako suradnja postoji dulje vrijeme, ali i da ona mora biti konkretnija i učestalija.

"HNV se raduje ovoj suradnji i vjerujemo kako ćemo ubuduće u javnosti dvije zemlje vidjeti više pozitivnih stvari", rekla je Vojnić.

Poslije sastanaka u Subotici vodstva dviju manjina pratila su utakmicu njihovih nogometnih reprezentacija, koja je održana na terenu NK Tavankut.

Utakmica reprezentacija dviju manjina odigrana je točno tri godine poslije prvoga susreta u Vukovaru, kada su Hrvati iz Vojvodine također pobijedili, tada 4:0.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara