Pupovac: Ja nisam četnik. Nismo donijeli odluku o izlasku iz koalicije

Pupovac: Ja nisam četnik. Nismo donijeli odluku o izlasku iz koalicije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

OD 10 sati predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac se obraća hrvatskoj javnosti.

Trebao je kazati hoće li SDSS ostati u koaliciji s vladom Andreja Plenkovića ili ne, no ponovno nije o tome želio dati konkretan odgovor. 

Press konferenciju mogli ste pratiti uživo na Indexu:

10:37 Završila je press konferencija predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca na kojoj nije dao odgovor na pitanje ostaje li u koaliciji s HDZ-om ili ne.

10:25 Novinari su prozvali Pupovca jer je sam sazvao press konferenciju, a ne želi reći ostaje li u vladajućoj koaliciji ili ne, no on i dalje ne želi dati nikakav konkretan odgovor. Ne daje konkretan odgovor ni na pitanje kada će se sastati vladajuća koalicija.

10:20 Pupovac još uvijek nije odlučio ostaje li SDSS u vladi. Kaže da će se to znati tek nakon što se sastane vladajuća koalicija.

10:15 Novinari pitaju Pupovca o isprici koja se od njega tražila nakon prošlog njegovog istupa. Pupovac kaže da se ne namjerava ispričati.

"Svrstavaju me među zločince i ubice, ja to nikad neću biti. Bio sam nazivan raznim imenima u posljednjih 30 godina. Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam, nikad neću tražiti ispriku", poručio je".

10:13 "U ovoj vladi i koaliciji, u saboru ima potencijala, a uvjeren sam da ima spremnosti za tu vrstu suradnje i čvrstog djelovanja protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma."

10:12 "Spreman sam da surađujem s najširim spektrom političkih i nepolitičkih aktera da od Hrvatske stvorimo zemlju mira."

10:11 "Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku, europsku Hrvatsku s nedemokratskom NDH i njihovim zločinačkom ustaškom ideologijom jer ja isuviše dobro znam tu razliku i živim za nju."

10:10 "Otklonit ćemo i izvore nasilja prema Srbima i drugima zbog kojih smo morali javno reagirati."

10:09 "Prestanimo s revizijom prošlosti koja ide dotle da se pripadnicima kvišniskih režima odaju državne i vjerske počasti."

10:08 "Uklonimo ušata slova 'U' s naših fasada i prometnica, sakcionirajmo ustaške znakove i poruke."

10:07 "Iako se ne stišavaju te reakcije, obraćam vam se s ovom porukama. Vrlo sam ohrabren i danas sam nanje zabrinut nego ranije. Nikada toliko utjecajnih osoba nije osudilo usporedbu NDH s današnjom Hrvatskom."

10:06 "Od 6. augusta kada smo održali konferenciju zbog napada na Srbe mnoge je zasmetala moja briga zbog razvijanja mržnje."

10:05 "Hvala na strpljenju, cijenimo to. Naša šutnja nije bila izraz nepoštovanja."

10:04 Počinje obraćanje Milorada Pupovca. 

Jučer je kratko komentirao kako će javnost o svemu biti obaviještena kad bude vrijeme.

Inače, obraćanje Pupovca čeka se već danima, izjave ne daje već neko vrijeme, na press konferenciji SDSS-a nije se pojavio ni početkom rujna kad je Dragana Jeckov, nakon sjednice Predsjedništva stranke rekla kako će SDSS odluku o ostanku ili izlasku iz vladajuće koalicije donijeti na sjednici Glavnog odbora stranke.

Plenković: Većina nije upitna

Plenković je danas na Hrvatskom radiju ustvrdio kako većina u parlamentu, bez obzira na Pupovca, nije upitna.

"Koalicija je stabilna. Mi imamo mandat i odradit ćemo ga do kraja. Gospodin Pupovac i ja smo u komunikaciji. Ne mogu tvrditi što će on točno kazati danas kada medijski postupi. Ponavljam da je netočna teza da je suvremena Hrvatska usporediva s NDH, da smo faktor nestabilnosti u regiji te teza da vlada potiče klimu nesnošljivosti. Većina u parlamentu nije upitna, mi ćemo mandat odraditi do kraja. Unatoč svima koji su nas pokušali destabilizirati. Sve te priče da sam ja 'briselac' ili 'europejac', to su sve laži. Jako sam sretan što počinje vruća politička jesen, jedva čekam idući tjedan sabor da neke stvari kažemo", kazao je Plenković.

Uskoro opširnije

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara