Pupovac o revitalizaciji ustaštva: Umjesto da se optužuje Bujanca, s njim se fotografira

Pupovac o revitalizaciji ustaštva: Umjesto da se optužuje Bujanca, s njim se fotografira

Screenshot: HRT

U EMISIJI Otvoreno na HRT-u tema je bila komemoracija u Jasenovcu. Ispred HDZ-a gostovala je Sanja Putica, Most je predstavljao Miroslav Šimić, SDP Nenad Stazić, a Milorad Pupovac govorio je kao predstavnik Srpskog narodnog vijeća.

"Mi, predstavnici naroda žrtava u Jasenovcu već dugo smo nezadovoljni kako se upravlja komemoracijom, mi smo tražili sastanak sa ministrom da razgovaramo o tome zašto se ne može mijenjati postav muzeja. Ja sam ga sreo, a on mi je rekao da je dobio moje pismo. Stvari su kulminirale s nekoliko događaja, u prvom redu utakmica Izrael - Hrvatska u Osijeku pa onda i s onim sramotnim skupom od 6.000 ljudi koji su uzvikivali "Za dom spremni". I onda film, sramotan falsifikat kojeg bi se svaka zemlja sramila, a za kojeg je ministar kulture rekao da pridonosi dijalogu", objasnio je Pupovac srž problema posebno se osvrnuvši na Sedlarov sporni dokumentarac Jasenovac- istina.

"Mi u HDZ-u zaista ne znamo zašto je došlo do više komemoracija, mi ne vidimo razlog za to. Kad je Milanović najavio odlazak na jednu od tih komemoracija postalo je jasno da je to stvar dnevne politike", rekla je Sanja Putica braneći HDZ.

"Nikako ne bih rekla da se u HDZ-u relativiziraju bilo kakvi zločini, najmanje ustaški. Stav naše stranke je da iskazujemo veliki pijetet prema žrtvama svih totalitarizama", dodala je.

Stazić: HDZ ne vidi ono što vidi civilizirani svijet

"Čini se da HDZ ne vidi ono što vidi civilizirani svijet. Ovo nije ideološko nego civilizacijsko pitanje. Tepeš predvodi kolonu za dom spremnih bojovnika. Milijan Brkić poručuje Pupovcu da ode negdje gdje se neće osjećati ugroženo, Hasanbegović sa ustaškom kapom i tekstovima u ustaškim novinama kaže da je antifašizam floskula", nabrojao je Stazić.

"Tepeš se javno ogradio od uzvikivanja ustaškog pozdrava", branila je Putica.

"Mi ovdje pričamo o Jasenovcu, ali postoje i drugi zločini koji čekaju da se otkriju", dodala je Putica.

"Ja nisam vidio klicanje Titu i marksističke zastave, ali vidio sam ovih 6.000", rekao je Stazić dodavši da se slaže da sve zločine treba istražiti.

"Mislim da se stvara napetost, ljude se straši ustašama i partizanima, a sve zbog političkih bodova", rekao je Šimić iz Mosta koji smatra da postoji vrijeme i mjesto za diskusije i prepucavanja, ali Jasenovac, smatra on, to nije.

Pupovac: Umjesto da se optužuje Bujanca, napada se žrtve

Pupovac je rekao kako se kritike ne adresiraju na pravu adresu, već da se napada one koji na problem upozoravaju.

"Ovdje se ne radi o neinteligentnim provokatorima nego o sustavnom pokušaju revizije prošlosti", rekao je Pupovac koji je dodao da postoje neke grupacije koje su nekad bliske s nekim istaknutim političarima i crkvenjacima, a koji svakodnevno rade na revitalizaciji.

"Sad se slika sa Bujancem. Ne samo to, mijenja se teza. Umjesto da se optužuje Bujanca ili Tepeša, optužuje se nas", malo je pojasnio na koga misli Pupovac.

"10. travnja u Splitu je bila proslava jedinice koja se naziva po jednom od najgorih zločinaca iz Drugog svjetskog rata. Tu su bili zamjenik ministra i HDZ-ov saborski zastupnik. Oni to nisu osudili", rekao je Pupovac odgovorivši Putici koja je rekla da se HDZ uvijek ograđuje od svih totalitarizama i njihovih simbola.

"Radi se o neiskrenom i ciničnom stavu HDZ-a. Uvijek govore da su protiv fašizma, a uvijek rade fašističke ispade. Prije tri dana je čelnik HDZ-a iz jednog sela kod Sinja slavio 10. travnja. Hasanbegović je ozbiljan problem, ova vlada bi trebala reći da takav čovjek ne bi smio u Vladi", rekao je Stazić Putici.

Staziću je odgovorila Sanja Putica iz HDZ-a.

"Meni je kao novoj zastupnici što od vas čujem takve riječi, nisam navikla na tu razinu komunikacije. U kampanji se niste ograđivali od crnokošuljaša SDP-a, stalno inzistirate na ideološkim podjelama. Ministra nikako ne treba smijeniti, nemojte relativizirati", odgovorila je Putica Staziću.

Pupovac: Hasanbegović je Goldsteinu rekao da proboja iz Jasenovca nije bilo

Pupovac je otkrio detalje razgovora Hasanbegovića i Slavka Goldsteina.

"Slavko Goldstein je morao napisati knjigu na odgovor revizionistima, a koji imaju sponzore u politici. A ima ih i Sedlar, uključujući ministra Hasanbegovića kojemu taj falsifikator, kako je rekao, pridonosi dijalogu. On je Goldsteinu rekao da proboja iz Jasenovca nije bilo, njemu to nije bitno. Kad je u pitanju relativizacija, tko je započeo kampanju ideologizacije? Tko je počeo napadati druge da vrijeđaju Domovinski rat i branitelje, tko je organizirao blokadu u Vukovaru?", nabrajao je Pupovac.

"Ovo je zadnji trenutak da se zaustavi val revitalizacije. Ako nas netko želi slušati, može. Ako nas ne žele slušati, doći će predstavnik State Departmenta za holokaust i onda će državni vrh poslati poruke koje do tada nije slao", dodao je Pupovac.

"Pijetet žrtvama će se najbolje dati tako da se spriječe ustaški ispadi. Ja nešto napravim, vi me upozorite. I onda ja vama kažem da ne dijelite ljude, a ono što sam ja napravio, nikome ništa. To je ta prozirna logika", objasnio je Stazić.

"Treba početi primjenjivati zakon. Kad počne skandiranje, zakon predviđa da se prekine utakmica i da se prekine prijenos na utakmici", rekao je Pupovac na kraju.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara