Pušenje mlađim muškarcima povećava rizik od impotencije

Dodajući još jedan dokaz da je pušenje loše za seksualni život muškaraca, nova znanstvena studija ukazuje da pušenje povećava rizik od impotencije, posebice kod mlađih muškaraca.

Znanstvenici na američkoj klinici Mayo pratili su za potrebe istraživanja 1300 muškaraca i utvrdili da pušači imaju mnogo veći rizik za razvoj erektilne disfunkcije od nepušača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pušači u svojim 40-im godinama, najmlađoj dobnoj skupini u ovom istraživanju, imaju najveći rizik razviti erektilnu disfunkciju. U usporedbi s njihovim vršnjacima nepušačima, taj je rizik trostruko veći. Pušenje također povećeva rizik od impotencije u 50-im i 60-im godinama, ali ipak ne u tolikoj mjeri, dok je kod 70-godišnjaka utjecaj pušenja na impotenciju zanemariv.

Takvi podaci nimalo ne iznenađuju, tvrde američki znanstvenici. Stariji muškarci imaju mnogo drugih problema koji izazivaju impotenciju, poput dijabetesa, srčanih bolesti, visokog tlaka i sličnog. Kod mlađih muškaraca poveznica između impotencije i pušenja neće biti "zamaskirana" drugim medicinskim razlozima, kažu stručnjaci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara