Pusić: Mjesec dana nam je dovoljno da motiviramo građane za izlazak na referendum o EU

Foto: Dragan Matić / Cropix

POTPREDSJEDNICA HNS-a Vesna Pusić danas je ponovno kazala kako bi se referendum o ulasku u Europsku uniju trebao održati 30 dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora, odnosno najkasnije do 7. siječnja iduće godine, što smatra prekratkim rokom, jer su građani netom glasali na parlamentarnim izborima.

"Male je vremena za komunikaciju, a u međuvremenu su blagdani, Božić i Nova godina, pa bi bilo neprimjereno da se vodi nekakva kampanja", kazala je.

Ponovila je kako će se ta odluka mijenjati na prvom ili drugom saborskom zasjedanju. Dodala je kako ne bi bilo dobro da se to predugo razvlači jer je važno i da ostane dovoljno vremena za ratifikaciju pristupnog ugovora 27 zemalja članica.

Prema njezinom mišljenju, dva do četiri tjedna bilo bi dovoljno za kampanju u kojoj bi se građani informirali i motivirali za izlazak na izbore. Pusić očekuje da će građani natpolovičnom većinom dati zeleno svjetlo za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

Jučerašnjim potpisivanjem pristupnog ugovora, kazala je Pusić, raste dogovornost Hrvatske jer će sada imati pravo nazočiti, u nekim slučajevima i raspravljati o pojedinim pitanjima  te da više nismo u poziciji da samo gledamo što se događa i kako Europa reagira već smo u poziciji da počnemo formulirati svoju aktivnu ulogu i utjecati na to kako Europa reagira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara