Puškinov biograf dobio književnu nagradu "Samuel Jackson"

SVEUČILIŠNI profesor iz Oxforda dobio je unosnu nagradu "Samuel Johnson" za biografiju ruskog pjesnika Aleksandra Puškina, javlja BBC u srijedu.

T.J. Binyon (63) dobio je nagradu vrijednu 30.000 funti za "napetu i intimnu priču" o velikanu iz 19. stoljeća. On je pobijedio pet autora, koji su bili u užem izboru za najbolja publicistička djela. Jedna od njih, Claire Tomalin, već je osvojila nagradu Whitbread za biografiju Samuela Pepysa.

Binyon, profesor na Wadham Collegeu u Oxfordu, prihvatio se pisanja prve veće Puškinove biografije u zadnjih 60 godina. "On je najveći ruski pjesnik, njihov omiljeniji pjesnik", rekao je Binyon za BBC-jev program Radio 4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Još se nisam naviknuo na ideju da sam pobijedio, a još manje razmislio što ću s novcem". O njegovom životu izgrađen je mit u njegovoj domovini, kaže Binyon. "Imao je kratak život, slikovit i živopisan, a živio je u burnim vremenima - što bi još netko mogao poželjeti?" Ipak je dodao: "Nisam siguran da je bio osoba kakvu bi željeli poznavati".

Pobjednik je proglašen na svečanosti u londonskom hotelu Savoy. Uručujući nagradu, britanski parlamentarac Michael Portillo, koji je sudjelovao u odabiru, izjavio je: "Binyonova biografija Puškina je proizvod niza godina autorova rada na toj temi. Iako se Puškin vrlo teško prevodi na engleski, Binyon se upustio u ogroman pothvat kako bi nam otkrio njegov genij. Napisao je napetu i intimnu priču o njegovu životu i smrti".

Žirijem je presjedala novinarka i reporterka Rosie Boycott. Nagrada "Samuel Johnson", koju sponzorira kanal BBC Four, jedna je od najbogatijih za publicistiku. Svaki od autora na užoj listi kandidata dobiva po 1000 funti, a ove godine su to bili Aminatta Forna s knjigom "The Devil That Danced on the Water", Orlando Figes za "Natashas Dance", Olivia Judson s knjigom "Dr Tatianas Sex Advice to All Creation" i Edgar Vincent s knjigom "Love and Fame".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara