Putin čestitao Maduru, SAD izbore u Venezueli nazvao farsom

Putin čestitao Maduru, SAD izbore u Venezueli nazvao farsom

Foto: Hina

RUSKI predsjednik Vladimir Putin čestitao je Nicolasu Maduru na reizboru za predsjednika Venezuele, a Sjedinjene Države najavile su sankcije i gospodarske poteze nazivajući "farsom" izbore čiju valjanost ne priznaju Europska unija, Kanada i niz latinoameričkih zemalja.

U čestitki Maduru "ruski predsjednik poželio je Nicolasu Maduru dobro zdravlje i uspjeh u rješavanju društvenih i ekonomskih izazova s kojima se zemlja suočava", navodi Kremlj u priopćenju, a prenosi agencija AFP.

Maduro je pobijedio sa 67,7 posto glasova, trostruko više od vodećeg protukandidata na predsjedničkim izborima koje je oporba proglasila namještenima i bojkotirala ih.

Putinova čestitka

Putin je također zaželio "da se u zemlji održi nacionalni dijalog u interesu cijelog venezuelskog naroda".

Ruski predsjednik je "uvjeren da će djelovanje Nicolasa Madura na čelu države moći nastaviti jačanje strateškog partnerstva između dviju zemalja", navodi se u priopćenju.

Sjedinjene Države, Kanada, Europska unija i desetak zemalja Latinske Amerike najavili su i prije izbora da neće priznati rezultat.

"Opasan presedan je stvoren kada legitimnost izbornog procesa ne ovisi o stajalištu međunarodnih promatrača, nego o stajalištu koje su unaprijed iznijele neke države", ocijenilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

"Jasno je da takvo stajalište (zapadnih zemalja) ima dugoročno teške posljedice", navodi rusko Ministarstvo koje poziva na "dijalog i nacionalnu pomirbu" u Venezueli.

"Farsa"

Reizbor Nicolasa Madura je "farsa", rekao je dan nakon izbora američki potpredsjednik Mike Pence, prenosi agencija Reuters.

"Izbori u Venezueli su sramota, niti su (bili) slobodni niti pravični. Nezakonit rezultat je novi udarac ponosnoj demokratskoj tradiciji Venezuele", rekao je Pence.

Sjedinjene Države neće sjediti skrštenih ruku gledajući kako se "Venezuela urušava, a bijeda nastavlja pogađati taj hrabri narod", rekao je Pence te poručio da "Madurov režim mora dopustiti humanitarnu pomoć i mora dopustiti svome narodu da kaže što misli".

"Gospodarske i diplomatske akcije"

U zasebnom priopćenju američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da će SAD "brzo poduzeti gospodarske i diplomatske akcije kako bi podržao povratak demokracije" u Venezueli. Pompeo nije naveo pojedinosti.

Nešto ranije State Department zaprijetio je sankcijama naftnom sektoru koji je glavni izvor prihoda Venezueli s katastrofalnom gospodarskom slikom.

Maduro ističe da je njegova zemlja zasipana kritikama onih koji ne prihvaćaju njegovu socijalističku vladu i svoju pobjedu smatra pobjedom protiv "imperijalizma".

Četrnaest zemalja Limske skupine objavilo je nešto ranije u ponedjeljak da povlače veleposlanike iz Venezuele zbog izbora čiji legitimitet ne priznaju. Ta skupina zemalja u kojoj su, među ostalima, Argentina, Brazil, Kanada, Čile, Kolumbija i Meksiko objavila je u priopćenju da spušta razinu diplomatskih odnosa s Venezuelom u znak prosvjeda protiv izbora koji nisu u skladu s međunarodnim normama izbornog procesa koji bi bio transparentan i demokratski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara