Putin i Obama žele ojačati koordinaciju između Rusije i SAD-a u Siriji

Putin i Obama žele ojačati koordinaciju između Rusije i SAD-a u Siriji

Foto: Hina

RUSKI predsjednik Vladimir Putin i američki Barack Obama su u telefonskom razgovoru izjavili da su spremni ojačati vojnu koordinaciju između dviju zemalja u Siriji, objavio je Kremlj.

"Dvije strane su potvrdile da žele ojačati koordinaciju između ruskih i američkih snaga u Siriji", precizira Kremlj u priopćenju, ali ne navodi pojedinosti o obliku te koordinacije.

Putin je također pozvao svog američkog kolegu da pomogne u raskidu umjerene oporbe s terorističkim skupinama poput Fronte Al-Nusra, rečeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin i Obama su naglasili važnost nastavka mirovnih pregovora pod okriljem UN-a. Dva kruga neizravnih međusirijskih mirovnih pregovora su održani od početka godine u Ženevi bez ikakvog napretka. Službe sigurnosti Sjedinjenih Država i Rusije već surađuju u Siriji i Moskva je već u lipnju pozvala na zajedničke odlučne akcije protiv Fronte Al-Nusra. 

Sredinom svibnja je Rusija predložila Sjedinjenim Državama zajedničke udare na džihadističke skupine u Siriji, što je Washington odmah odbacio.

Američki državni tajnik John Kerry je u srijedu pozdravio 72-satno primirje koje je proglasio režim Damaska u Siriji, kako bi s Rusijom radio na njegovom pretvaranju u trajno primirje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara