Putin iz Rima u Pariz

Ruski predsjednik Vladimir Putin otputovao je u petak ujutro iz Rima, gdje je boravio u trodnevnom službenom posjetu, za Pariz, drugu etapu njegove europske turneje.

Tijekom boravka u Rimu Putin je vodio bilateralne razgovore s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem, primio ga je Papa, te je predvodio rusku delegaciju na sastanku na vrhu s Europskom unijom, na čelu s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem.

Upravo Putinom boravak u Rimu pokazao je još jednom veliku "hladnoću" između Berlusconija i Prodija. EU, pa tako i Prodi, imaju drugačije poglede od Berlusconijevih na pitanje Čečenije. Berlusconi je branio Putina na euro-ruskom sastanku na vrhu od kritika prema ruskoj politici u Čečeniji. Čak se na konferenciji za novinare Berlusconi okomio na francuskog novinara "Le Mondea" Laurenta Zecchinija koji je Putinu postavio pitanje o Čečeniji. Kasnije je Prodi, kako danas piše "Corriere della Sera", kazao ironično da valjda Berlusconi zna više i bolje od ostalih europskih političara što se događa u Čečeniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Italija je s Rusijom, tijekom trodnevnog boravka Putina u Rimu, potpisala 12 bilateralnih ugovora, od onoga do suradnje u borbi protiv terorizma, do gospodarskih. Berlusconi je obećao Putinu da će djelovati u europskim okvirima za ukidanje viza Rusima.

Talijanski komentatori nisu zadovoljni ni rezultatima Putinova razgovora s Ivanom Pavlom II. kojeg nije pozvao u Rusiju, kao što su to učinili i Gorbačov i Jelcin. Papine riječi da "moli za Rusiju i očekuje dobre vijesti", talijanski su komentatori protumačili kako je Wojtyla očekivao poziv u Moskvu. Putin je samo rekao kako će djelovati na približavanju katolika i pravoslavaca, te se zahvalio Papi na njegovu zauzimanju za mir u svijetu. Putinov trodnevni posjet Rimu talijanski promatrači ne ocjenjuju baš pozitivno.

(Hina) stom sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara