Putin Macronu rekao da je umjereno optimističan oko Ukrajine

Putin Macronu rekao da je umjereno optimističan oko Ukrajine
Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je govorio o "opreznom optimizmu" kad se radi o krizi na istoku Ukrajine nakon što je kontaktirao s novim ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Tijekom konferencije za novinare, prije susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, Putin je izjavio da će "razgovarati s Macronom o svojim kontaktima s novim ukrajinskim predsjednikom. Ima stvari o kojima treba razgovarati i koje izazivaju oprezan optimizam."

Putin opisao razgovor sa Zelenskim kao "oprezni optimizam"

Putin je izvijestio Macrona o svojem telefonskom razgovoru sa Zelenskim koji mu je dao temelj za "oprezni optimizam", ali je i naglasio da bilo kakav skup čiji bi cilj bio rješavanje ukrajinske krize, mora imati opipljive rezultate.

Francuski predsjednik se založio za četverostrani summit tijekom "sljedećih tjedana" ocijenivši da postoji prava promjena u odnosima između Kijeva i Moskve.

"Morat ćemo razmotriti, a to je i moja želja, novi summit u formatu Normandije (Rusija, Ukrajina Njemačka, Francuska) tijekom sljedećih tjedana", izjavio je Macron primajući Putina u svojoj ljetnoj rezidenciji na jugoistoku Francuske.

Macron: "Vjerujem u europsku Rusiju"

Macron se založio i za obnovu sigurnosti i povjerenja između EU-a i Rusije.

Unatoč "nesporazumima posljednjih desetljeća, rasprava o odnosima sa Zapadom..., vjerujem u europsku Rusiju", rekao je francuski šef države. "Moramo ponovno stvoriti arhitekturu sigurnosti i povjerenja između EU-a i Rusije", istaknuo je.

Također je zatražio od svog ruskoga gosta da se Moskva uskladi s temeljnim demokratskim načelima te pozvao na poštovanje slobode govora i slobodne izbore u Rusiji.

Moskva je pogođena prosvjedima već više od mjesec dana nakon što su vlasti zabranile oporbenim kandidatima da se natječu na izborima u glavnom gradu u rujnu.

Putin je izjavio da Rusija "podržava sirijsku vojsku"

Macron i Putin kazali su i da će razgovarati o smanjivanju napetosti oko Irana, sukobu u Siriji i pitanjima kontrole naoružanja.

Putin je izjavio da Rusija podržava sirijsku vojsku u borbi protiv terorističkih prijetnji nakon što se Macron založio za prekid vatre u Idlibu.

"Podržavamo napore sirijske vojske u eliminiranju terorističkih prijetnji u Idlibu", izjavio je Putin nekoliko trenutaka nakon što je Macron nužnim ocijenio prekid vatre u Idlibu, gdje sirijska vojska vodi ofenzivu uz podršku ruskih vojnika.

"Nužno je da se stvarno poštuje prekid vatre o kojem je odluka donesena u Sočiju", naglasio je Macron.

Francuski predsjednik posjetit će Moskvu u svibnju 2020. godine

Francuski predsjednik je rekao i da će posjetiti Moskvu u svibnju 2020. godine kako bi sudjelovao na obilježavanju 75. obljetnice pobjede nad nacističkom Njemačkom.

"Bit ću u Rusiji uz predsjednika Putina na tom događaju", rekao je tijekom primanja ruskog kolege.

"Zahvalan sam Emmanuelu Macronu što je prihvatio poziv", odgovorio je Vladimir Putin i objasnio da Rusi pridaju veliku važnost tim komemoracijama koje zapadnjaci zaobilaze nakon što je Rusija 2014. pripojila Krim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara