Putin povećao broj ruskih putovnica koje mogu zatražiti građani Ukrajine

Putin povećao broj ruskih putovnica koje mogu zatražiti građani Ukrajine
Foto: Epa

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u srijedu je potpisao uredbu kojom se dodatno povećava broj ukrajinskih građana koji mogu zatražiti izdavanje ruske putovnice po kratkom postupku.

Moskva se odlučila na taj potez prije održavanja ukrajinskih parlamentarnih izbora u nedjelju, na kojima bi se proruska stranka mogla pokazati snažnim suparnikom popularnijoj stranci Sluga naroda na čijem je čelu novi predsjednik Vladimir Zelenskij.

EU zaprijetio da neće priznati putovnice

Prema novom dokumentu, stanovnici u dijelovima istočnoukrajinskih pokrajina Donjeck i Luhansk koji su pod vladinom kontrolom, također će moći zatražiti ruske putovnice ako su registrirani da ondje trajno žive od travnja 2015. kada je počeo sukob.

Europska unija je u lipnju zaprijetila da neće priznavati ruske putovnice izdane tom metodom koju smatra ilegalnom.

Ukrajina također nezadovoljna

Masovno davanje ruskog državljanstva stanovnicima ukrajinskih regija "protivno je duhu i ciljevima" obaveza preuzetih dogovorom o primirju, priopćio je EU.

Ukrajina je, pak, zaprijetila da će onima koji su uzeli ruske putovnice oduzeti ukrajinsko državljanstvo.

Proruske separatističke skupine posljednjih se pet godina bore s ukrajinskom vojskom u te dvije regije. Dosad je u sukobima poginulo oviše od 13 tisuća ljudi, pokazuju procjene Ujedinjenih naroda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara