Putin prijeti: Usmjerit ćemo nuklearne projektile prema Americi

Putin prijeti: Usmjerit ćemo nuklearne projektile prema Americi
Foto: EPA

RUSIJA će na bilo kakvo postavljanje nuklearnog oružja srednjeg dometa u Europi odgovoriti tako što će nanišaniti ne samo zemlje u kojima američki projektili budu postavljeni nego i sam SAD, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u godišnjem obraćanju parlamentu.

>> Utrka u naoružanju sa SAD-om: Putin najavio razvijanje novih raketa i projektila

"Reći ću to jasno i otvoreno: Rusija će biti primorana razmjestiti oružje koje će moći biti korišteno ne samo protiv teritorija s kojih može dolaziti izravna prijetnja nego i protiv teritorija na kojima se nalaze centri za odlučivanje", kazao je Putin u godišnjem govoru pred parlamentom o stanju nacije.

Ovo su tri Putinova oružja za koja Amerikanci nemaju odgovor

 

 

Kako prenosi Reuters, Putin je naglasio da Rusija ne želi konfrontaciju i da neće prva postaviti nuklearne projektile u odgovoru na američko povlačenje iz Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Najoštrija najava nove nuklearne utrke dosad

No u isto je vrijeme, u najoštrijoj izjavi o potencijalnoj novoj utrci u naoružanju dosad, poručio da će ruska reakcija na bilo kakvo postavljanje projektila biti odlučna i da bi američki političari, od kojih su neki opsjednuti američkom posebnošću, morali računati s tim rizikom prije nego što poduzmu takve korake. 

Putin je također istaknuo da je odluka Washingtona o povlačenju iz sporazuma INF donesena na neutemeljenim optužbama da Moskva krši taj sporazum, dodajući da ga zapravo krše Sjedinjene Države.

Ta je američka odluka navela i Rusiju da suspendira svoje sudjelovanje u Sporazumu o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) koji datira iz hladnog rata i da počne razvijati nova oružja, rekao je Putin.

"Naši američki partneri mogli su biti pošteni umjesto da koriste imaginarne optužbe na račun Rusije kako bi opravdali svoj jednostrani izlazak iz sporazuma", rekao je Putin.

Osim prijetnje nuklearnim "nišanjenjem", Putin se u Dumi raspričao i o novom ruskom nuklearnom naoružanju. Reporter Daily Telegrapha Alec Luhn prenosi da je Putin u svom obraćanju obećao da će prvi podvodni nuklearni dron Posejdon, takozvano "oružje sudnjeg dana", na rusku podmornicu postaviti već ove godine, kao i laser Peresvet.

Najavio je i proizvodnju hipersoničnog plovila Avangard, testiranje teškog interkontinentalnog balističkog projektila Sarmat te eksperimentalno postavljanje hipersoničnog projektila Kinžal, kao i drugih krstarećih projektila, ratnih brodova i lasera.

No u isto vrijeme je, vjerojatno zabrinut zbog dramatičnog pada popularnosti uslijed kontroverzne mirovinske reforme, obećao da ova spektakularna nova oružja "neće biti preskupa" za ruske porezne obveznike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara