Putin tvrdi da SAD može rasporediti nove projektile u Europi

Putin tvrdi da SAD može rasporediti nove projektile u Europi
Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je da je SAD u mogućnosti rasporediti nove krstareće projektile na kopnu u Rumunjsku i Poljsku, što je scenarij koji Putin smatra prijetnjom na koju će Moskva morati odgovoriti.

Pentagon je rekao da je testirao konvencionalne krstareće projektile dometa 500 kilometara, što je prvo takvo testiranje nakon propasti važnog nuklearnog sporazuma ovog mjeseca.

Testiranje je uslijedilo nakon američkog povlačenja iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) 2. kolovoza, sklopljenog tijekom Hladnog rata, a prije toga je Washington optužio Moskvu za kršenje odredbi sporazuma, što Kremlj odbacuje.

SAD nema takvih planova

Putin, govoreći tijekom posjeta Helsinkiju, rekao je da bi Washington mogao koristiti postojeće sustave u Rumunjskoj i Poljskoj za ispaljivanje novih projektila, što znači da ih može lagano rasporediti, ako to želi.

"Lansiranja ovog projektila mogu biti izvedena s postojećim sustavima, već smještenim u Rumunjskoj i Poljskoj. Sve što trebate napraviti je promijeniti softver. Ja mislim da naši američki partneri neće informirati ni Europsku uniju o tome. To podrazumijeva nove prijetnje za nas i na njih moramo odgovoriti", rekao je Putin.

Takvo je testiranje, prema INF-u, bilo zabranjeno, jer je INF zabranjivao konvencionalne krstareće projektile dometa 499 do 5472 kilometra, smanjujući time sposobnost obiju zemalja da napadnu nuklearnim oružjem u kratkom roku.

SAD je rekao da trenutno nema planove za raspoređivanje novih konvencionalnih projektila u Europu.

Putin se obratio novinarima nakon razgovora s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom.

Ruski je predsjednik iskoristio zajedničku konferenciju za novinare za obranu reakcije vlasti na niz političkih prosvjeda u Moskvi i da uvjeri javnost kako nesreća na vojnom poligonu za testiranje na sjeveru Rusije nije ugrozila susjedne zemlje ili ljude koji žive u tom kraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara