Putin u TV emisiji obećao podići životni standard Rusa

Putin u TV emisiji obećao podići životni standard Rusa
Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin poručio je u četvrtak Rusima kako postoje naznake da se približava kraj višegodišnjeg pada plaća, koji je naštetio njegovoj popularnosti, te kako će vladin program osigurati viši životni standard.

66-godišnji Putin, koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 1999. godine, prošle je godine velikom većinom ponovno izabran na mjesto predsjednika, no njegovoj popularnosti naštetila je mirovinska reforma, uz stalni pad plaća već nekoliko godina.

Putinu popularnost pala s 90 na 64 posto

Vlada je povećala dob za odlazak u mirovinu sa 60 na 65 godina za muškarce te s 55 na 60 godina za žene, što se pokazalo kao vrlo nepopularan potez koji je izazvao dodatno nezadovoljstvo.

Potpora Putinu pala je s rekordnih 90 posto 2015. godine na trenutnih 64 posto.

U svojoj godišnjoj televizijskoj emisiji pitanja i odgovora Putin je priznao, što se rijetko događa, da se Rusi suočavaju s niskim životnim standardom, malim plaćama, lošim zdravstvenim uslugama i problemima odlaganja otpada.

Ali je odmah i obećao "podizanje kvalitete života i razinu plaća" stanovništva, kao i rješavanje problema zdravstvenog sustava i otpada.

Putin predstavio program javne potrošnje nazvan Nacionalni projekti

Veliki program javne potrošnje nazvan Nacionalni projekti podići će životni standard, obećao je Putin. 

"Rezultati toga trebali bi se osjetiti ove i sljedeće godine", rekao je.

Emisija "Direktna linija s Vladimirom Putinom" obično traje nekoliko sati i bavi se aktualnim domaćim pitanjima.

Putin je započeo odgovarajući na pitanje o niskim plaćama radnika u središnjoj Rusiji, uz konstataciju kako bi mjesečne plaće po zakonu trebale biti preko 11 tisuća rublja (oko 1100 kn).

Jedan gledatelj iz regije Samara žalio se na teškoće u podizanju obitelji sa samo 10 tisuća rublja mjesečno. "Kada će život postati bolji?" upitao je on.

Putin: Prihodi su sada počeli postupno rasti

"Istina je da su plaće u padu već nekoliko godina", odgovorio je Putin. "Najveći pad bio je 2016. godine, no prihodi su sada počeli postupno rasti", rekao je okrivivši promjene na energetskom tržištu.

Oko milijun i pol pitanja poslano je do početka emisije, rečeno je u najavi. Pitanja su se mogla postaviti pisano ili direktnim pozivom do kraja emitiranja. 

Prošle je godine Putin, čiji mandat traje do 2024. godine, odgovorio na 79 pitanja u četiri sata i 20 minuta. Više od milijun pitanja poslano je i za tu emisiju.

Ruska državna televizija snažno promovira emisiju koja se emitira i na internetu te nekoliko radijskih postaja.

Planovi o otvaranju postrojenja za odlaganje otpada u blizini naseljenih područja pokrenuli su prosvjede na pojedinim mjestima, dok je slučaj novinara krivo optuženog za krijumčarenje droge ovog mjeseca izazvao prosvjed u Moskvi.

Osim o pitanjima vezanima za Rusiju, Putin pričao i o vanjskim pitanjima

U rijetkom skretanju s domaćih na međunarodne teme, Putin je optužio Sjedinjene Države da stavljaju kinesku kompaniju Huawei na crnu listu samo zbog straha od konkurencije, govoreći o američkim akcijama protiv te kompanije kao o "napadu".

"Napad na Huawei" pokrenut je kako bi "zaustavio razvoj Kine koja je postala globalni konkurent drugoj globalnoj sili, SAD-u", kazao je Putin.

Vanjska politika postala je interes Rusa jer su odnosi između Moskve i Zapada na najnižoj razini od hladnog rata, zatrovani nesuglasicama oko Sirije i Ukrajine, pitanjima navodnog miješanja u izbore u SAD-u te špijunažom.

Na pitanje o sudbini 24 ukrajinska pomorca koji su uhićeni u Rusiji prošle godine, Putin je rekao da se ono mora vezati s oslobađanjem ruskih građana u Ukrajini.

Njegov odgovor odudara od dosadašnjih u kojima je inzistirao na tome da se pomorcima mora suditi i njihov slučaj dobro istražiti prije ikakvih rasprava o njihovom mogućem puštanju.

Ruska mornarica uhvatila je ukrajinske pomorce i zaplijenila njihova tri broda u Kerčkom tjesnacu, koji povezuje Crno i Azovsko more, u studenom prošle godine, nakon što je prema njima otvorila vatru.

"Pitanja poput toga ne mogu se rješavati izolirano", kazao je Putin. "Prije nego što se ono rješava, moramo razmisliti kako riješiti sudbinu ljudi s kojima smo povezani, uključivo sudbinu ruskih građana koji su sličnoj situaciji u Ukrajini."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara