Putin želi konstruktivan dijalog s Borisom Johnsonom

Putin želi konstruktivan dijalog s Borisom Johnsonom
Ilustracija: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je da želi konstruktivan dijalog s britanskim premijerom Borisom Johnsonom nakon njegove uvjerljive pobjede na prijevremenim parlamentarnim izborima, dok dvije zemlje imaju teške odnose.

"Uvjeren sam da razvoj konstruktivnog dijaloga i puna suradnja u raznim područjima odgovara interesima naših zemalja i cijelog europskog kontinenta", rekao je Putin, prema priopćenju Kremlja.

Ranije tijekom dana glasnogovornik Kremlja se pokazao opreznijim oko poboljšanja odnosa između Moskve i Londona zapletenih u stalnim neslaganjima i špijunskom skandalu.

Odnosi između Velike Britanije i Rusije zategnuti zbog afere trovanja špijuna

"I daje se nadamo da će političke snage pobjednice izbora, bez obzira u kojoj zemlji, pristupiti dijalogu i usredotočiti se na uspostavu dobrih odnosa s našom zemljom", rekao je Dmitrij Peskov novinarima i dodao da "ne zna u kojoj mjeri su ta očekivanja prikladna u slučaju britanskih konzervativaca".

Dulje od godinu dana afera trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri potkapa odnose između Londona i Moskve.

Rusija i Velika Britanija su na suprotnim stranama i u brojnim međunarodnim predmetima

Britanske vlasti su optužile rusku vojnu obavještajnu službu GRU da ga je pokušala otrovati. Moskva niječe bilo kakvu odgovornost za tu aferu, koja je izazvala najveći val izbacivanja diplomata iz zemlje u nedavnoj povijesti i nove američke sankcije.

Rusija i Velika Britanija su na suprotnim stranama i u brojnim međunarodnim predmetima, od sirijskog sukoba do ukrajinske krize.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara