Putnik s norveškog kruzera: "Vidjeli smo kako nas vjetar nosi prema stijenama“

Putnik s norveškog kruzera: "Vidjeli smo kako nas vjetar nosi prema stijenama“
Foto: Epa

KRUZER Viking Sky, koji je pretrpio kvar motora u vodama blizu Norveške i bio na rubu katastrofe, vratio se u najbližu luku zahvaljujući akciji spašavanja.

Prethodno je helikopterima s palube izvučeno 460 od 1373 putnika, od kojih neki tijekom noći dok su brod šibali 15-metarski valovi, a zatim su evakuirani na kopno. 25 ljudi je primljeno u bolnicu.

"Moglo je biti poginulih"

"Situacija je bila jako ozbiljna i mogla je završiti velikim brojem ozlijeđenih i poginulih", ocijenio je na tiskovnoj konferenciji policijski načelnik Hans Vik, čelnik Spasilačke službe za južnu Norvešku.

Viking Sky je uputio poziv u pomoć nakon kvara motora u subotu u ranim poslijepodnevnim satima. Brod je zahvaćen olujom skrenuo prema opasnim stijenama blizu More og Romsdala na zapadu Norveške.

Pošto je uspio pokrenuti jedan od motora, stabilizirao se bacivši sidro na oko dva kilometra od obale, a vlasti su počele veliku operaciju evakuacije pomoću šest helikoptera.

"Vidjeli smo kako nas vjetar nosi prema stijenama“

Putnici koji su 20 sati bili nasukani na brodu na zapadnoj obali Norveške opisivali su na društvenim mrežama strašne prizore s kojima su se suočavali dok su čekali spasioce, piše CNN.

"Teško nam je. More je još uvijek uzburkano i pušu snažni vjetrovi'', objavio je putnik Ryan Flynn na Twitteru oko 3:15 sati po lokalnom vremenu. "Brod se naginje i vrti. Kapetan se nada da će se vjetrovi uskoro smiriti i da će uspjeti dovesti brod u luku. Sretno!"

Jan Terbruegen, jedan od spašenih putnika, ispričao je za Dagbladet da je sjeo na pod kako bi izbjegao morsku bolest.

"Vidjeli smo kako nas vjetar nosi prema stijenama. Mislim da je to bilo najstrašnije. Sva sreća pa nam to nije bila sudbina'', rekao je Terbruegen.

"Namještaj je klizio s jedne strane na drugu, a s njim i putnici te stakleni predmeti. Bilo je dosta opasno'', dodao je.

"Samo sam odletjela 100 metara u nebo''

Beth Clark opisala je kako je izgledala akcija spašavanja.

"Muškarac se spustio s helikoptera, zakopčao je moj pojas i rekao drži se. Sljedećeg trenutka samo sam odletjela 100 metara visoko u nebo i prema helikopteru'', rekla je.

"Bilo me strah da ne udarim u propelere. Nisam gledala dolje tako da sam se samo toga bojala. Bojali smo se različitih stvari, a ovo je bio moj strah. No nije bilo problema. Čim sam se približila, primio me je i povukao unutra kao vreću krumpira'', dodala je.

Valovi od osam metara

Spasioci su se suočavali s valovima visine od 6-8 metara. Na jednoj videosnimci objavljenoj na Twitteru, vidi se kako je u jednom trenutku more poplavilo brod i kako su putnici podigli noge da izbjegnu poplavu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara