Rabini traže micanje katoličke crkve iz Auschwitza, svećenik im zalupio vrata

Rabini traže micanje katoličke crkve iz Auschwitza, svećenik im zalupio vrata
Ilustracija: EPA

ČETVORICA američkih rabina, predvođena njujorškim Avijem Weissom, okupila su se pred crkvom blizu nacističkog logora smrti Birkenau u Poljskoj tražeći da se crkva ukloni s mjesta u kojem je ubijeno više od milijun Židova. 

Svjetski čelnici stići će u nedjelju u Birkenau i obližnji Auschwitz na 75. obljetnicu oslobođenja logora u kojem su uz Židove ubijeni i deseci tisuća Poljaka katolika.

"Za nas je ovaj prosvjed dio komemoracije. Kada ne bismo izrazili svoje duboko, duboko ogorčenje što je crkva još uvijek tu, poslali bismo poruku da je to u redu", rekao je Weiss.

Rabini tvrde da crkva ne bi smjela biti na mjestu jednog od najvećih židovskih groblja na svijetu i da se time krši sporazum europskih kardinala i židovskih čelnika iz 1987. koji kaže da u Auschwitzu i Birkenau neće biti stalnih objekata za katoličko bogoslužje.

"Ova (crkva) je po mom mišljenju najveće skrnavljenje povijesti holokausta", istaknuo je Weiss.

"Pod ovim tlom je groblje, njihova krv progovara kroz zemlju tražeći pravdu", dodao je.

Rabini traže da se crkva premjesti na neko drugo mjesto u Oswiecimu.

Svećenik im zalupio vratima

Weiss je prvi put crkvu posjetio 1985., na 40. obljetnicu oslobođenja Auschwitza, kada je uhićen jer je organizirao prosvjedno sjedenje protiv onoga što smatra pokušajima da se logor prikaže kao dominantno kršćansko mučilište.

U nedjelju, kada je misa završila, rabini su pokušali ući u crkvu i razgovarati s okupljenim vjernicima i svećenikom. No, on ih je odbio i zalupio vratima crkve.

Weiss je 1980-ih vodio dugu i na kraju uspješnu kampanju da se iz Auschwitza ukloni karmelićanski samostan, otvoren u zgradi u kojoj se nekoć skladištio otrovni plin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara