Račan: Hrvatska je imala i dalje ima prijateljske odnose sa SAD-om

HRVATSKA je imala i dalje ima prijateljske odnose sa SAD-om, izjavio je danas premijer Ivica Račan, odgovarajući na zastupničko pitanje u aktualnom prijepodnevu Hrvatskog sabora.

Branko Tušek (SDP) upitao je, je li zbog različitih stavova oko rata u Iraku došlo do poteškoća u odnosima Hrvatske i SAD-a.

Premijer je rekao da su se hrvatski i predstavnici SAD-a na razgovorima u Washingtonu i Zagrebu složili da u ukupnim bilateralnim odnosima ima izuzetno mnogo točaka suglasnosti i suradnje, te da određene razlike ne bi smjele anulirati i dovesti u pitanje prijateljske odnose.

"Ušli smo u fazu kada se neće pojavljivati ocjene koje bi prijateljske odnose između država dovodile u pitanje", kazao je.

Ustvrdio je da je u odnosima s SAD-om zbog oružane akcije u Iraku došlo do različitih stavova, pa i reakcija i ocjena na vladine stavove o nužnosti političkog rješenja iračke krize, ponovivši kako vjeruje da se takve različitosti neće odraziti na prijateljske odnose.

"Hrvatska je zainteresirana za nastavak prijateljskih odnosa sa SAD-om, članica je antiterorističke koalicije i to želimo nastaviti", istaknuo je premijer Račan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara