Račan: HTV građanima uskratio da vide razliku između SDP-a i HDZ-a

Račan: HTV građanima uskratio da vide razliku između SDP-a i HDZ-a
PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan optužio je danas HTV da je u informativnim emisijama ovoga vikenda neravnomjerno pratio skupove SDP-a i HDZ-a, te je građanima uskratio mogućnost da pred parlamentarne izbore vide "dramatičnu razliku između stranačkih skupova".

Jer, kako je rekao, "na SDP-ovim skupovima nema govora mržnje i uvreda koje se sve češće čuju od HDZ-a".

"Ne tražimo prednost SDP-a na HTV-u, ali ne možemo preskočiti ono što se događalo u dva tjedna skupova SDP-a jer ne možemo biti zadovoljni njihovom prezentacijom u elektroničkim medijima", rekao je Račan na današnjoj konferenciji za novinare SDP-a.

Naime, SDP je prosvjedovao zbog toga što je HTV proteklog vikenda u novinskom izvještaju u središnjem Dnevniku prikazao pretkampanju SDP-a "Recite nam sve" u trajanju od 19 sekundi, dok je izvještaj o saboru HDZ-a trajao minutu, uz tonski prilog predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, a zbog čega je u SDP danas stigla i isprika s HTV-a.

"Možemo razumjeti naklonost privatnih televizija, ali ne možemo razumjeti naklonost javne televizije", naglasio je Račan.

Dodao je kako se nada da zbog HDZ-ove ocjene "da je Hrvatska televizija bilten SDP-a", na HTV-u neće i dalje biti tako slabi, te i u buduće reagirati nekorektno i nedopustivo prema SDP-u.

U SDP-u ocjenjuju da im je takva medijska prezentacija na HTV-u nanijela veliku štetu jer su i na završnom skupu u Zagrebu, s kojega HTV nije emitirao ni jednu poruku, htjeli pokazati da je SDP sposoban za dijalog, te da su ih građani u svojim pitanjima suočavali i s onim što nisu dobro učinili u ovom mandatu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Račan je naglasio da će SDP nastaviti s civiliziranom predizbornom kampanjom, koja predstavlja pristojnu i europsku Hrvatsku, ali da će upozoriti na jezik mržnje koji dolazi iz HDZ-a.

Po njegovim riječima, HDZ na svojim skupovima govorom mržnje i uvredama na račun političkih protivnika građane vraća unatrag, dok SDP smatra da Hrvatska treba početi gledati naprijed.

Naglasio je da je u civiliziranom dijalogu uvijek spreman prihvatiti televizijski dvoboj s predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom.

Na novinarsko pitanje smatra li da je neravnomjerno prikazivanje skupova SDP-a i HDZ-a na HTV-u rezultat SDP-ove odluke da po dolasku na vlast ne smjenjuje nekompetentne kadrove iz vremena HDZ-ove vlasti, Račan je odgovorio potvrdno.

"Da, mislim da će slabi i nekompetentni ljudi podlijegati pritiscima. Demokratsko, zrelo društvo treba zrele i samostalne ljude koji će se znati othrvati pritiscima i dati svoj doprinos razvoju društva", rekao je predsjednik SDP-a.

Ustvrdio je i da je SDP, po dolasku na vlast, išao na varijantu minimalnih promjena u kadrovima, svjestan da na mnoga mjesta u državi nisu došli sposobni ljudi, zbog čega su za cijelog mandata, rekao je, "trpjeli opravdanu kritiku".

"Unatoč tomu HDZ nas optužuje za revanšizam iako je poznato kako se do radnih mjesta i do materijalne koristi dolazilo za vrijeme vlasti HDZ-a", rekao je Račan
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara