Račan i Del Ponte zadovoljni dobrom suradnjom Hrvatske i ICTY-a

Račan i Del Ponte zadovoljni dobrom suradnjom Hrvatske i ICTY-a
HRVATSKI premijer Ivica Račan i glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte ocijenili su na razgovorima u srijedu u Zagrebu da je suradnja između Hrvatske i Haškog suda "u cjelini dobra i da se pozitivno razvija" i razjasnili neka preostala otvorena pitanja.

"Ocijenili smo da suradnja u cjelini teče dobro. Ocijenili smo i pojedine momente koje treba razjasniti i riješiti", rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka premijer Račan.

Carla Del Ponte rekla je da je postignut "vrlo pozitivan razvoj suradnje između RH i Haškog suda", dodajući kako "neka otvorena pitanja još uvijek čekaju rješenje".

Istaknula je da je važno pitanje uhićenje generala Gotovine i rekla da vjeruje u odlučnost hrvatskih vlasti da ispune taj nalog.

"Sigurna sam i uvjerena da je premijer preuzeo obvezu za pronalaženje i uhićenje Gotovine", rekla je tužiteljica.

Važni koraci koje, po njezinim riječima, treba poduzeti su uhićenje Ratka Mladića u Srbiji, Radovana Karadžića u BiH i Ante Gotovine u Hrvatskoj.

"Razgovarali smo o naporima koje hrvatske vlasti ulažu da se ispuni nalog za uhićenje generala Gotovine. Vjerujem da se učinkovitost tijela vlasti u RH povećava i u tom pogledu", rekao je Račan.

Na pitanje novinara o informacijama koje ICTY pruža hrvatskim vlastima o kretanju generala Gotovine, koji je već drugu godinu u bijegu, Del Ponte je rekla da Haag "odmah po primanju informacije obavješćuje vlasti, no obično su te informacije već zastarjele i do sada nije bilo uspjeha jer on nije uhićen".

Premijer Račan je dodao da se razgovaralo i o dokumentima koje Hrvatska treba dati Tužiteljstvu i da su na tom planu "stvari dobro razjašnjene".

Na pitanje novinara o haškom zahtjevu za transkriptima iz Ureda predsjednika koji su u posjedu obitelji Tuđman i HDZ-a, Del Ponte nije izravno odgovorila već je kazala kako je "istina da Sud potražuje određene dokumente iz arhiva MUP-a, MORH-a i Ureda predsjednika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Moram reći da na tom planu imamo punu suradnju hrvatskih vlasti no oni ponekad imaju teškoće pronaći dokumente".

"Mislimo da se to može u cijelosti ostvariti no traži više vremena jer ti dokumenti nisu na jednoj već na puno lokacija, a nekada ih vlasti ne mogu pronaći", rekla je tužiteljica.

Carla del Ponte također je rekla da je s Račanom razgovarala o mogućnosti da nakon završetka istraga i objave svih optužnica Tužiteljstva, predviđenog za kraj 2004., nacionalni sudovi preuzmu neke dosjee osumnjičenika za ratne zločine i nastave procesuiranje u skladu s načelom "da zločini ne smiju proći nekažnjeno".

Del Ponte također predviđa da će u budućnosti biti puno lakše postići punu suradnju Hrvatske.

"Nadam se da će moj idući posjet biti samo zbog toga da bih izrazila zahvalnost za punu suradnju", kazala je.

U razgovorima su sudjelovali i potpredsjednik Vlade Goran Granić, ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, predstojnik vladina Ureda za suradnju s ICTY-em Frane Krnić i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Na kraju kratkog radnog posjeta Hrvatskoj Carla Del Ponte obišla je zagrebački Ureda ICTY-a.

Današnji posjet Carle del Ponte po prvi puta nije bio vezan za posjet zemljama regije, već se radilo o izdvojenom radnom posjetu Hrvatskoj ostvarenom na poziv hrvatske Vlade.

Točnima se se pokazale prognoze iz Vlade da odnosi suradnje Hrvatske i Haškog suda "ulaze u mirnije vode" i da oni više neće "remetiti hrvatsko približavanje Europskoj uniji".

Hrvatska spremnost na suradnju s ICTY-em, koja je po Račanu "strateško opredjeljenje Vlade", izravno je potvrđena ispunjenjem zahtjeva koji su ranije bili predmet primjedbi. Tako je "slučaj Bobetko" dostavom optužnice praktično stavljen ad acta a višegodišnji bjegunac Ivica Rajić je u postupku ekstradicije.

Kooperativnost Hrvatske posredno je potvrdilo i Vijeće ministara EU stavljajući u preceduru hrvatsku kandidaturu za članstvo, a pozitivne ocjene Carle del Ponte vjerojatno će se odraziti i na dovršetak procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju RH i EU u parlamentima Petnestorice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara