Račan i Drobnjak: za rujan odgođen screening za poglavlje pravosuđa

NA PRIJEDLOG Europske komisije, za rujan je odgođen screening za poglavlje "Pravosuđe i ljudska prava", a kako bi Hrvatska popravila stanje u tom području i dobila povoljnije izvješće Komisije, izvijestili su danas predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Ivica Račan i glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

Nakon sjednice Odbora, Račan je izjavio da su razlozi odgode (screening trebao početi u ožujku), koju je hrvatska strana prihvatila, prije svega u tome da bi Hrvatska dobila više vremena popraviti stanje u pravosuđu, posebno što se tiče zaostalih predmeta i korupcije.

"To je stav Europske komisija koja prati stvari kod nas, a korupciju vjerojatno prati i u sferi politike, čega je u zadnje vrijeme bilo mnogo", kazao je. "Ako je točno da u Europi ocjena korupcije ovisi i o političkoj sferi, onda je tako i u Hrvatskoj, a tu ne stojimo dobro, posebno zbog trgovine mandatima, korupcije u državnoj upravi, pravosuđu", ocijenio je Račan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da do rujna Hrvatska mora donijeti i realizirati akcijske planove u cilju sređivanja stanja u pravosuđu, sve kako bi konačno izvješće Europske komisije u tom području bilo što povoljnije.

Drobnjak je rekao da Europska komisija, predloživši odgodu, nastupa kao saveznik Hrvatske, jer joj je, kaže, također u interesu da screening za poglavlje pravosuđa prođe što bolje.
"Nema formalnih razloga da screening ne počne u ožujku, ali je procjena Komisije da do rujna Hrvatska svojim dodatnim akcijskim planom u tom području može popraviti stanje i dobiti povoljniju ocjenu nego sada", kazao je. U tom smislu, dodao je Drobnjak, Hrvatska bi imala bolju startnu poziciju za izradu pregovaračkih stajališta. Račan je novinare izvijestio kako je ocjena Odbora da screening, odnosno analiza usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, teče dobro, da je od pregovaračkog tima dobio dobre informacije o njegovu tijeku za poglavlja "Sloboda kretanja roba", "Pravo intelektualnog vlasništva", te "Pravda, sloboda, sigurnost".

No, naglasio je kako je dio članova Odbora zauzeo stav da je paralelno sa screeningom nužno provoditi akcijske planove u određenim područjima kako bi se podigli na višu razinu, posebno što se tiče konkurentnosti, a sve u cilju da popravljanja stanja prije završetka pregovora.

"Izrazili smo zabrinutost kako taj proces teče, jer ako ne budemo imali kvalitetnu situaciju kada pregovori završe, bit ćemo nezadovoljni, pa će ispasti da nas na nešto sili EU", rekao je Račan.

Izvijestio je da je prošloga tjedna u saborsku proceduru upućeno izvješće pregovaračkog tima za razdoblje britanskog predsjedavanja EU (od sredine do kraja prošle godine), te da će Odbor na idućoj sjednici, u utorak, raspraviti i izvješće o svom radu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara