Račan i Sodano zadovoljni suradnjom i odnosima Hrvatske i Vatikana

VATIKANSKI državni tajnik Angelo Sodano i hrvatski premijer Ivica Račan izrazili su u subotu, tijekom razgovora vođenih u Vatikanu, zadovoljstvo suradnjom i odnosima između Svete Stolice i Hrvatske.

Tijekom današnjih razgovora nije bilo riječi o povratu imovine Crkvi, a premijer Račan je, prema onome što je kasnije kazao hrvatskim novinarima u Rimu, zajamčio Sodanu da će suradnja između Hrvatske i Svete Stolice biti i dalje uspješna bez obzira na to tko će pobijediti na sljedećim izborima u Hrvatskoj.

Bili su izlišni strahovi prije četiri godine da li će ova Vlada nastaviti suradnju sa Svetom Stolicom, rekao je Račan, dodajući da kao što je to učinila ova vlada, tako će to činiti i druge.

Račan je razgovarao sa Sodanom nakon što ga je primio papa Ivan Pavao II. pa zbog toga nije mogao sudjelovati na audijenciji koju je Papa priredio za hrvatske hodočasnike u dvorani Pavla VI.

Nakon što je izrazio žaljenje zbog nemogućnosti prisustvovanja na audijenciji, Račan je potvrdio i da nije prisustvovao na misi koju je u subotu ujutro predvodio hrvatski kardinal Josip Bozanić u Bazilici sv. Petra.

Glede razgovora s Papom, Račan je ponovio zahvalnost Ivanu Pavlu II. na posjetu Hrvatskoj koji je, kako je rekao, "ostao u sjećanju našeg naroda".

Odgovarajući na pitanja novinara Račan je kazao i kako se vjerojatno pogriješilo što se na proslavu 25. godišnjice pontifikata Ivana Pavla II. nije uputila i hrvatska državna delegacija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara