Račan izrazio žaljenje zbog događaja na vaterpolskoj utakmici u Kranju

PREMIJER Ivica Račan izrazio je danas duboko žaljenje zbog događaja na nedjeljnoj finalnoj vaterpolskoj utakmici između Hrvatske i Srbije i Crne Gore u Kranju te najavio kako će Vlada već u srijedu raspravljati o zakonu koji treba spriječiti nerede na športskim terenima.

Čestitao sam sjajnu srebrnu medalju hrvatskim vaterpolistima, podsjetio je Račan, dodavši da su vaterpolisti izuzetno dobro predstavljali Hrvatsku, ali da to isto nije učinio i dio gledatelja na utakmici.

Oni su Hrvatsku osramotili i to zaslužuje svaku osudu, trebamo se zamisliti da se to više ne ponovi, rekao je premijer novinarima u Banskim dvorima.

Naveo je da je i po njegovu sudu bilo propusta u organizaciji utakmice, da je bila kriva slovenska procjena o značaju i riziku te utakmice.

O tim se slabostima treba i mora govoriti prije svega u Sloveniji, rekao je Račan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, naglasio je pri tom da je neposredno nakon utakmice došlo i do velikosrpskog divljanja navijača, kako na utakmici, tako posebno u Beogradu i Novom Sadu.

Zabrinjava ono što su učinili, mislim prije svega na napad na hrvatsko Veleposlanstvo u Beogradu, konkretizirao je Račan, dodavši da o tome brigu trebaju voditi organi demokratski izabrane vlasti u Srbiji.

Jedino mogu izraziti žaljenje što osudu tog divljanja i primitivizma nisu odmah dali najviši predstavnici te države, rekao je Račan, podsjetivši što je nepravodobna reakcija prema toj vrsti primitivizma činila u toj novijoj povijesti.

Govoreći o zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima premijer je naveo da je pripreman više mjeseci i da je puka koincidencija s događajima u Kranju.

Otkrio je da će Vlada Saboru predložiti da zakon donese po hitnom postupku, da će u njemu biti korištena iskustva iz Europe koja je uspjela zaustaviti nasilje na svojim športskim terenima.

Za nasilnike će biti predviđene novčane i kazne zatvora, jedna od mjera biti će zabrana dolaska na športska natjecanja od jedne do tri godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara