Račan: Koalicija s HDZ-om nije realna i zato je nismo ni nudili

"SDP nije nudio koaliciju HDZ-u jer ta koalicija nije realna", rekao je danas predsjednik SDP-a Ivica Račan komentirajući jučerašnju izjavu predsjednika HDZ-a Ive Sanadera da ni bi ušao u koaliciju sa SDP-om jer u toj stranci još ima "ortodoksnih komunista".

"SDP nije nudio koaliciju HDZ-u. Račan nije nudio koaliciju, a on je još uvijek predsjednik SDP-a. Koalicija s HDZ-om nije realna, ali jest suradnja na nekim pitanjima od nacionalnog interesa", kazao je Račan na konferenciji za novinare u stanci sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Sanader se na jučerašnjem Izbornom saboru HDZ-a u Rijeci osvrnuo na ranije iznesene Račanove tvrdnje da je velika koalicija s HDZ-om hipotetski moguća, ali pod uvjetom da je HDZ demokratska stranka, što po Račanu nije, te da takvu koaliciju zahtijevaju okolnosti od nacionalnog interesa. Račanu je poručio da "prvo pomete pred svojim vratima", rekavši da u SDP-u još uvijek ima "ortodoksnih komunista".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na učestala medijska nagađanja o mogućnosti takve koalicije Račan je danas rekao da "mišljenje rijetkih pojedinaca ne predstavlja mišljenje SDP-a".

"S nervozom Sanadera oko moje ocjene demokratizacije pojedine stranke ne pada mi na pamet polemizirati, o tome odlučuju građani", rekao je, dodavši da je za stranku na vlasti vrlo važno da bude demokratska jer je to pretpostavka i za demokratsku vlast.

Račan je izvijestio da je jutros u ime SDP-a uputio čestitku Sanaderu na ponovnom izboru za predsjednika HDZ-a te članovima novoizabranog vodstva te stranke, u kojoj je, kaže, pohvalio Sanaderovu izjavu da strateški, nacionalni interesi, poput ulaska Hrvatske u EU, moraju biti iznad pojedinačnih i stranačkih interesa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara