Račan na skupu SDP-a u Čakovcu o "slučaju Gotovina" i odnosima sa Slovenijom

PREDSJEDNIK SDP-a i Vlade Ivica Račan rekao je večeras na stranačkom skupu u Čakovcu, odgovarajući na pitanja o najnovijim događajima u vezi sa "slučajem Gotovina", da se "drugi brinu o tome što je istina, a ne tužitelji". 

Glavna tužiteljica Carla del Ponte više je puta ponovila zadnjih dana da ima podatke da je haaški optuženik, odbjegli general Ante Gotovina, u Hrvatskoj, a hrvatska vlast da nema podataka koji bi to potvrdili.

Na upit hoće li "slučaj Gotovina" usporiti ulazak Hrvatske u EU, Račan je odgovorio da Hrvatska mora prihvatiti pravila igre, zakone i standarde koji vrijede u EU. "Na žalost, na hrvatskoj političkoj pozornici ima onih koji podupiru ulazak u EU, ali se protive ispunjenju zahtjeva Haaškog suda što je jedno s drugim u suprotnosti. Inače, Carla del Ponte je žestoka žena, tužiteljica je, no drugi se brinu o tome što je istina, a ne tužitelji. Ona radi svoj posao, a mi u Hrvatskoj svoj".

Dolazeći na pozornicu prepune dvorane Centra za kulturu, u kojoj je održan skup SDP-a "Recite nam sve", voditelj skupa upitao ga je zna li gdje je Gotovina, na što se Račan našalio: "Ovdje ga ne vidim."

Nakon skupa je, odgovarajući na pitanja novinara o otvorenim pitanjima između Hrvatske i Slovenije, rekao kako drži da će obje zemlje, ako ne prije, ta pitanja riješiti kad uđu u EU. Hrvatskoj i Sloveniji ne preostaje drugo nego biti u prijateljskim odnosima, a i dalje smatram da nema velikih teškoća između dviju država, već se samo čine velikima, posebno kad se mali političari predstavljaju velikima, i posebno kad u Hrvatskoj vlada predizborna groznica, dodao je Račan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušat ćemo riješiti otvorena pitanja u dogovoru sa Slovenijom, a to smo i do sada činili o pitanju granica i Ljubljanske banke, no ne bude li to moguće, ne protivimo se međunarodnoj arbitraži na koju unaprijed pristajemo, što je poštena ponuda. Mnoga od tih pitanja past će u vodu kad Hrvatska i Slovenija postanu punopravne članice EU-a", drži predsjednik SDP-a.

Na skupu SDP-a na pitanja oko 700 okupljenih građana osim Račana odgovarali su i njegovih 14 najbližih suradnika, većinom ministara i Vladinih dužnosnika.

Račan je ponovio da ova vlast nije uspjela kazniti one koji su opljačkali Hrvatsku u privatizaciji jer "ta grabež i pljačka nije bila u sukobu s tadašnjim zakonima". No ispunila je neka druga obećanja, rekao je Račan i ocijenio da Međimurci znaju da je "perspektiva Hrvatske uz nas dobra". "Velik sam optimist oko izbornih rezultata u Međimurskoj županiji", kazao je Račan.

(Hina) vhač jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara