Račan o radu tajnih službi i slučaju Gotovina, Đukićevim izjavama

PREMIJER Ivica Račan danas je, govoreći o radu tajnih službi i njihovoj navodnoj umiješanosti u prikrivanje generala Gotovine rekao da ih, iako nije sasvim zadovoljan s njihovim preustrojem i radom, ovaj put mora braniti od te vrste napada.

"Bez odluke suda ne možete nikoga prisluškivati, to mora prihvatiti svatko, pa i sami ljudi u sudu u Haagu. Možda su naši zakonski propisi restriktivni, ali oni su važeći i svatko ih mora poštivati", rekao je Račan u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada".

Naveo je da je hrvatska Vlada često bila optuživana bez argumenata - da zna gdje je Gotovina, ali da ga neće uhititi i da je pod našom zaštitom.

"To su podmetanja, lišena argumenata", rekao je Račan.

Istaknuo je da bi (hrvatska vlast) "uhitili generala Gotovinu kada bi znali gdje je, jer smo legalisti".

Pozdravio je Gotovinin prvi korak kojim je priznao sud u Haagu, podsjećajući kako je stalno inzistirao da učini i drugi i obrani se od nepravedne optužbe pred samim sudom u Haagu, jer to, dodao je, ne može nigdje drugdje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok se god to ne dogodi imat ćemo slučaj Gotovine", rekao je neprihvatljivim ocjenjujući da se vlast optužuje za nešto što ne može učiniti.

Na pitanje o talijanskom državljaninu s kojim je Gotovina navodno komunicirao te zašto se, ako je poznat njegov identitet preko njega nije moglo doći do Gotovine, Račan je odgovorio da se do njega nije moglo doći, jer je u drugoj državi.

Na novinarsku konstataciju da je to možda bilo moguće učiniti u međunarodnoj akciji, rekao je da nije na njemu da govori o suradnji naših sa službama u drugim zemljama.

"Ne zaboravimo isto da je general Gotovina iskusan profesionalac i da je vičan tim zanatima i da taj posao nije lako napraviti", istaknuo je Račan.

Na novinarski upit zašto nije reagirao na optužbe Milana Đukića da se sadašnja vlast prema Srbima odnosi gore nego NDH, premijer je rekao da je na to reagirao i da takve izjave "ne pomažu nikome, a najmanje Srbima u Hrvatskoj".

Komentirajući ocjene Human Rights Watcha da su Srbi povratnici u Hrvatskoj diskriminirani Račan je rekao kako bi se isto tako moglo reći da su diskriminirani i Hrvati koji se nisu uspjeli vratiti tamo odakle su protjerani. Hrvatska izdvaja enormna sredstva hrvatskih poreznih obveznika za povratak prognanih i iseljenih, naglasio je premijer Račan u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada" .
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara