Račan, Tomčić i Mesić o otvorenju dionice Kupjak-Vrbovsko

Vožnjom u koloni šest različitih modela oldtimera, od mercedesa do volkswagena bube, trojica državnih čelnika pustili su danas u promet novu dionicu Kupjak Vrbovsko, dugu 17,7 kilometara, na autocesti Rijeka Zagreb. L

Nakon kratke vožnje predsjednik Republike Stjepan Mesić, premijer Ivica Račan i predsjednik Hrvatskoga sabora Zlatko Tomčić, koji je svečano otvorio tu dionicu, bili su oduševljeni vožnjom u starim modelima automobila.

Cesta je sigurna, ustvrdio je Račan te dodao da je ta autocesta važna za cijelu Hrvatsku, a osobito za lokalno stanovništvo. Istaknuo je kako vjeruje da će Gorani znati iskoristiti autocestu, biti poduzetni i privući turiste.

Predsjednik Mesić je rekao da su uspjele samo one zemlje koje su ulagale u obrazovanje, znanost i infrastrukturu, u čemu Hrvatska kasni. Projektom izgradnje autocesta i modelom financiranja trebalo je početi prije 25 do 30 godina. Hrvatska sada ulaže u autoceste i ispravlja ono što je prije trebalo učiniti, rekao je predsjednik Mesić, dodajući da će cestogradnja uspjeti samo zato što je izabran najbolji model gradnje.

"Hrvatskoj je to uspjelo zato što je svojim visokim rejtingom osigurala investitorima povoljne kredite, a ovo je za Hrvatsku velik iskorak u aktiviranju svih svojih potencijala", istaknuo je predsjednik države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić je rekao da oldtimeri simboliziraju višedesetljetnu želju da se između Zagreba i Rijeke izgradi brza cesta koja daje određene razvojne mogućnosti lokalnom stanovništvu i cijeloj Hrvatskoj. Tomčić je izrazio zadovoljstvo što većinu radova izvode hrvatske tvrtke, ističući kako autocesta Rijeka - Zagreb omogućuje uspješnu integraciju Hrvatske u Europu i brže povezivanje Rijeke i Zagreba.

Predsjednik Uprave Autoceste Rijeka - Zagreb Zoran Klarić je rekao da je ta autocesta dio ceste Rijeka - Zagreb - Budimpešta na V.b paneuropskom koridoru. Ona je posebno važna u hrvatskome cestovnom sustavu jer je ključni spoj kontinetalnog i primorskog dijela zemlje. Klarić je najavio da će se iduće godine na toj autocesti u promet pustiti još 13 km, čime će se skratiti put između Rijeke i Zagreba na sat i dvadeset minuta. Po njegovim riječima, zajmovi podignuti za izgradnju te ceste isključivo će se vraćati iz cestarina.

Dionica Kupjak - Vrbovsko je najskuplja i tehnički najzahtjevnija na autocesti Rijeka - Zagreb, a vrijednost radova je 988 milijuna kuna.

(Hina) nz mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara