"Racija politike" preuzela odgovornost za napade u Vukovaru; najavljeni novi napadi

POČETKOM svibnja u nekolicinu je redakcija hrvatskim medija došlo anonimno pismo kojim su samozvani teroristi najavili val napada na državne institucije i političare. Kvazi-teroristi opet su se oglasili pismom, a ovaj put su se i potpisali kao "Teroristička mreža racija politike", te najavili velike terorističke napade ako Hrvatska uhiti i izruči odbjeglog generala Antu Gotovinu.

Novo pismo "terorista" pristiglo je u utorak u redakcije HTV-a, RTL-a, Večernjeg lista i 24sata, a u njemu "Racija politike" preuzima odgovornost za nedavne bombaške napade u Vukovaru, te najavljuje da će sljedeći napadi biti usmjereni na državnu imovinu i političare.

U pismu se također navodi da će terorističke akcije "vršiti prema političkim događajima", uz napomenu da "političari moraju znati da je sigurnost građana i turista njihovim rukama, odnosno odlukama koje će donositi".

Također se navodi da je prvo pismo te terorističke mreže bilo test za sigurnosne službe.

Pošiljatelji pisma s početka svibnja još uvijek nisu nađeni, a policija kaže da se (još uvijek) ne može govoriti o povezanosti između novog pisma i bombaških napada u Vukovaru, iako bi kriminalistička obrada novog pisma trebala dati odgovor na to pitanje.

"Kriminalistička obrada je u tijeku i za sada ne možemo potvrditi je li pismo povezano s prijetnjama iz pisama koja su prethodno dolazila na adrese tih redakcija ili je posrijedi nešto drugo." - rekao je Mehun.

U novom se pismu posebno napominje da će se Hrvatska, u slučaju da odbjegli general Ante Gotovina bude uhićen i izručen Haškom sudu, suočiti s "najvećim terorističkim napadima".

"Naša mreža Racija politike koristi bombe ručne izrade i želimo reći da smo u kontaktu sa ETA-om i da se u Hrvatskoj nalazi nekoliko njihovih ljudi." - zaključuje se u u pismu.

Valja napomenuti da hrvatska policija dosad nije riješila niti jedan teroristički čin u zadnjih par godina. Tako još uvijek nisu pronađeni krivci za podmetanje eksploziva na parkiralište zagrebačkog Gradskog poglavartva, na spomenik Josipu Brozu Titu u Kumrovcu, pod spomenik borcima NOB-a na Mirogoju, kao i pod spomenik Većeslavu Holjevcu.

Bivši zapovjednik Vojne policije, Mate Laušić, je u razgovoru za Jutarnji list kazao kako prvo i drugo, najnovije pismo, nemaju puno dodirnih točaka.

"U pismu navode sve poznate podatke koji su se spominjali u medijima, kao što je, primjerice, korištenje bombi iz kućne izrade. Nema tu novog detalja koji bi potkrijepio njihove navode." - kazao je Laušić, pa dodao: "Navođenje partnera i otkrivanje njihove prisutnosti nije uobičajeno. Uostalom, zašto ETA, a ne neka druga organizacija."

Neslužbeni Vladin izvor kazao je pak za Večernji list kako "postoje indicije da je ovo pismo, kao i ono s početka svibnja, stiglo iz Srbije", a isti izvor smatra kako bi se moglo raditi o specijalnom ratu protiv Hrvatske uoči početka turističke sezone.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara