Radin: Odluka Ustavnog suda - politička

SABORSKI zastupnik talijanske nacionalne manjine dr. Furio Radin na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli ocijenio kako je odluka Ustavnog suda da je isticanje ploče na talijanskom jeziku na pročelju zgrade Skupštine Istarske županije protuustavna jednostavno politička odluka.

Po njegovu mišljenju pravi razlog donošenja takve odluke Ustavnog suda zapravo je otpor bilo kojem obliku autonomije u Istarskoj županiji, a ne talijanskoj manjini.

´Da je takva odluka komična, potvrđuje činjenica da je unutar skupštinske zgrade u Pazinu talijanski jezik službeni i u ravnopravnoj uporabi s hrvatskim. Na pročelju zgrade se, valjda, te činjenice moramo sramiti´, ustvrdio je Radin. Dodao je kako i to pokazuje sustavnost odluka Ustavnog suda protiv ostvarivanja važnih oblika autonomije u Istri, pogotovu one, kako je rekao, ´vezane uz prava nacionalnih manjina´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radin je stoga kazao kako će poduprijeti prijedlog predsjednika Županijske skupštine Steve Žufića da se promijeni i dopuni istarski Statut, tako da se uredi uporaba ploča na talijanskom jeziku. Smatra, međutim, kako je jedini pravi odgovor na odluku Ustavnog suda tužba Međunarodnom sudu u Strasbourgu. To će biti moj prijedlog, dodao je, Županijskoj skupštini i Talijanskoj uniji jer se, kako je rekao, ´jedino tako može riješiti taj prijepor.´

Govoreći o ulasku Hrvatske u Europsku uniju i u vezi s tim pitanju esulske imovine u Istri, Radin je naglasio kako talijanska nacionalna zajednica želi da se prijepor zbog esulske imovine razmatra odvojeno od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

´Pitanje esulske imovine treba riješiti bilateralno, t.j. radom talijansko-hrvatskog povjerenstva, ali ono se ne smije povezati s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju´, zaključio je Radin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara