Radin: Zašto nisu uspjeli izbori za vijeća nacionalnih manjina

SABORSKI zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin ocijenio je danas u Puli kako izbori za vijeća predstavnika nacionalnih manjina nisu uspjeli, kao što je ta nacionalna zajednica i najavljivala, zbog toga što su sazvani bez konzultacija s udrugama nacionalnih manjina, Saborom, saborskim Odborom za ljudska prava i nacionalne manjine te sa Savjetom za nacionalne manjine.

Kako je Radin rekao na tiskovnoj konferenciji, izbori su provedeni bez potrebe jer, kako je ustvrdio, zahtjeva za raspisivanjem takvih izbora nije bilo ni od zainteresiranih nacionalnih manjina, niti od građana Republike Hrvatske, a ni od međunarodne zajednice.

On je neprihvatljivim ocijenio provođenje kandidacijskog postupka između dvaju Uskrsa, katoličkog i pravoslavnog, kao i izostanak bilo kakve odluke o korištenju medija u izborne svrhe iako je, kako je izjavio Radin, "navodno za izbore utrošeno 22 milijuna kuna."

"Informiranje pripadnika nacionalnih manjina o ovim neuspjelim izborima obavila je jedino nevladina udruga Gong što dovoljno govori o interesu Vlade za kvalitetnim provođenjem izbora", ocijenio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njemu, premali broj biračkih mjesta, kao primjerice u Puli gdje je bilo otvoreno samo jedno, može ukazivati na to da je nekomu bilo u interesu da manjine ne izađu na izbore.

Radin je podsjetio da je upravo Talijanska unija upozorila na vrijeme na sve propuste u organizaciji ovih izbora, no Vlada se, napomenuo je on, oglušila i ponašala tako kao da se što prije želi riješiti jedne neugodne obveze poput "vađenja kamenčića iz cipela".

"Ovaj neuspjeh izbora za predstavnike vijeća nacionalnih manjina stvorio je atmosferu nepovjerenja nacionalnih manjina prema Vladi i hladnoće Vlade prema nacionalnim manjinama, a to je sve nepotrebno", zaključio je saborski zastupnika Furio Radin.

Izrazio je zabrinutost što su se nacionalne manjine između dvaju popisa stanovništva dvostruko smanjile od 1991., kada ih je bilo 20 posto, na sedam do osam posto koliko ih se izjasnilo tijekom zadnjeg popisa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara