Radio 101 proslavlja 20-tu obljetnicu postojanja

SREDIŠNJA proslava jubilarne obljetnice Stojedinice dogodit će se danas na sam 20. rođendan Radija otvaranjem retrospektivne multimedijalne izložbe u Domu hrvatskih likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma.

Otvaranje izložbe najavljeno je za 20 sati, a svi zinteresirani posjetitelji moći će je besplatno pogledati do 16.svibnja.

Retrospektivna izložba, nazvana "Što je to Radio 101", poklon je Zagrebu i svim slušateljima, rekla je u četvrtak na press konferenciji direktorica programa Tamara Pavlica. Posebno se zahvalila onim slušateljima koji su ustupljenim materijalima i sami doprinijeli da izložba bude potpunija.

Osim što će posjetitelji moći pogledati brojne fotografije, plakate, novinske članke, moći će se poslušati i audio zapisi koji se dugo nisu čuli. Ovalni paviljon Doma HDLU-a skulpturalno će za tu prigodu biti preoblikovan u rođendansku tortu sa svjećicama, a posebno će se urediti i prostor oko građevine.

Na izložbu pozvani su i svi bivši djelatnici Radija koji su dali svoj doprinos stvaranju programa i imidža Stojedinice. Autori izložbe su moderni umjetnici s kojima Radio 101 surađuje dugi niz godina: Željko Zorica-Šiš, Nedjeljko Mikac-Cak, Davor Antolović-Antas, Veljko Danilović-Veljac, Ivan Marašić-Klif, i designerski studiji Bruketa i Žinić, te Božesačuvaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na rođendanskom tulumu nastupit će Let 3.

Tijekom svih tih godina Radio 101 postao je simbolom zagrebačke medijske scene na kojoj je često puta bio i više od radija. Bio je pokretač promjena u društvenoj svijesti u posljednjim godinama komunizma, zalažući se za istinsku demokratizaciju i izgradnju civilnog društva u Hrvatskoj, sve do današnjih dana.

U dvadesetogodišnjoj povijesti Radija posebno će biti zapamćeni događaji iz 1996., kada je zbog odluke da se toj radio postaji ne produži koncesija na središnji gradski trg izašlo više od 100 tisuća Zagrepčana, prosvjedujući zbog mogućeg "gašenja" njihovog omiljenog radija.

Koliki je utjecaj Radio 101 imao, ne samo u Zagrebu, pokazuje i to da je Europski parlament tada usvojio rezoluciju kojom je izrazio zabrinutost zbog događaja oko Radija 101 i pozvao Vijeće za telekomunikacije da obnovi koncesiju Radiju 101. To se i dogodilo krajem siječnja 1997.

Radio 101 počeo je emitirati 8. svibnja 1984., a frekvencija po kojoj je Radio nazvan oduzeta mu je 1987., o čemu je tadašnje poslovodstvo obaviješteno kratkim telegramom.

Do povrata frekvencije, prošle godine, Radio 101 emitirao je na "valovima" 93,4 i 90,7 MHz. Stara frekvencija i dodijeljena regionalna koncesija omogućili su da se Stojedinica od prošle godine čuje u većem dijelu sjeverozapadne Hrvatske.

Izložba se održava pod Visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike, suorganizaciji grada Zagreba i uz pomoć Ministarstva kulture.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara