Radio-Vatikan: Papa će se sutra osvrnuti na posjet Hrvatskoj

Radio-Vatikan: Papa će se sutra osvrnuti na posjet Hrvatskoj
"S IVANOM Pavlom II. u Hrvatskoj" naslov je i večerašnje emsije RadioVatikana na hrvatskom jeziku koja je bila gotovo u cijelosti posvećena Papinu boravku u Hrvatskoj.

Program na hrvatskom jeziku Radio-Vatikana napominje kako je Papa danas nastavio redovitom djelatnošću te kako je sutra na redu redovita opća audijecija tijekom koje će se sigurno osvrnuti na svoj petodnevni boravak u Hrvatskoj.

"Iz krugova koji su pratili Svetog Oca", kako ističe Radio-Vatikan, "saznali smo da je bio vrlo oduševljen ovim pastirskim pohodom".

"Izvanrednim i dirljivim svjedočanstvom ljubavi završeno je hodočašće Ivana Pavla II. u Hrvatsku", piše vatikanski poluslužbeni list "L Osservatore Romano" u svom izvješću o završetku Papina trećeg pohoda Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dnevnik završetku Papina putovanja, kako prenosi Radio-Vatikan, posvećuje cijelu naslovnicu na kojoj stoji istaknut veliki naslov preuzet iz Papinih riječi poticaja na misnom slavlja u Rijeci: "Budite narod nade! Budite narod koji moli! Budite narod koji vjeruje!"

Na naslovnici su fotografije u boji, koje list donosi samo u izvanrednim prilikama, što još jednom potvrđuje važnost koju dnevnik pridaje tom Papinu jubilarnom putovanju, primjećuje Radio-Vatikan.

"Stoto apostolsko putovanje Ivana Pavla II. zaključeno je izvanrednim složnim svjedočanstvom naroda. Veliki zagrljaj s kojim su ga hrvatski vjernici dočekali u Rijeci i dirljivi prijam koji mu je iskazan u Zadru stavili su pečat srca na hodočašće koje je imalo okus velikog vjerskog slavlja. Doista oko Papa treperila je nepokorena duša naroda, što se tijekom stoljeća kalila u obnoviteljskom ognju duhu", piše vatikanski dnevnik.

U nastavku Radio-Vatikan objavio je komentar direktora progama Radio-Vatikana o. Federica Lombarda, koji je pratio Papin pohod u Hrvatsku. Po Lombardovim riječima Papina putovanja na Duhove nisu rijetkost, on u tom razdoblju rado putuje, a dokaz je njegov prvi pohod Poljskoj i Varšavi 1979., kad je zazvao Duha Svetoga da obnovi lice njegove domovine. Papa je taj poziv u 25 godina ponovio u zazivima na bezbrojnim mjestima, napominje Lombardo, dodajući kako je sada to učinio u Hrvatskoj.

"Duh je potreban i u Hrvatskoj u prijelaznom razdoblju od komunizma na demokraciju, kad izazov sekularizacije katoličku pučku predaju dovodi u kušnju, pa su stoga biskupi izabrali obitelj kao temu, ovoga Papina pohoda", napominje o. Federico Lombardo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara